Sestavine

  • 180 g zmehčanega masla
  • 225 g sladkorja
  • ¾ žličke mandljeve arome
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 180 g gladke moke
  • 75 g zmletih mandljev
  • 3 velika jajca
  • 2 žlici mleka
  • 3 žlice kakava
  • 100 g nasekljane temne čokolade
  • maslo za premaz modla
  • 30 g sladkorja v prahu za posip

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C, model za šarkelj (s prostornino 1,5 litra ali več) premažemo z maslom.

2.

Maslo in sladkor penasto umešamo in dodamo mandljevo aromo. Moko zmešamo s pecilnim praškom in mletimi mandlji. V masleno zmes postopoma umešamo jajca in mešanico z moko tako, da dobro umešamo jajce, dodamo žlico mešanice z moko, nato v maso umešamo drugo jajce, ki mu sledi moka. Ko umešamo zadnje jajce, v maso stresemo preostalo mešanico z moko, dodamo mleko in zmešamo.

3.

Polovico testa preložimo v drugo skledo. Kakav zmešamo s tremi žlicami vroče vode, da dobimo pasto, ki jo vmešamo v eno polovico testa. V drugo polovico vmešamo koščke čokolade. Z žlico izmenično obe vrsti testa polagamo v model. Z ročajem žlice povlečemo skozi testo, da dobimo marmoriran vzorec.

4.

Kolač pečemo približno 40 minut, nato preverimo, ali je pečen. Palčko zapičimo v najgloblji del kolača, in če je pečen, je palčka čista, ko jo potegnemo iz njega. Peka traja 40 do 50 minut, odvisno od oblike in velikosti modla.

5.

Pečen kolač pustimo v modlu 10 minut, nato ga poveznemo na kuhinjsko rešetko. Ko se ohladi, ga posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

43