Sestavine

  • 250 g mešanice temnih in zlatih rozin ter brusnic
  • 100 g nasekljanih suhih marelic
  • 85 g nasekljanih kandiranih češenj
  • lupina 2 pomaranč
  • sok 1 pomaranče
  • 200 g zmehčanega masla
  • 200 g svetlega sladkorja muskovado
  • 4 velika jajca
  • 200 g moke
  • 50 g mletih mandljev
  • 2 žlički začimb za medenjake ali jabolčni zavitek
  • 1 žlička mletega cimeta
  • ¼ žličke sveže naribanega muškatnega oreška
  • 500 g marcipana

obloga

  • 50 g masla
  • 50 g svetlega sladkorja muskovado
  • 100 g moke
  • 100 g mandljevih lističev
  • 3 žlice medu

preliv

  • 85 g presejanega sladkorja v prahu
  • 2–3 žličke pomarančnega soka
  • maslo za model

Priprava

1.

Suho sadje namakamo v pomarančnem soku najmanj dve uri, najbolje kar čez noč.

2.

Model velikosti 20 x 30 cm namažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejemo na 160 °C. V veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo maslo in sladkor, da dobimo svetlo in penasto mešanico. Drugega za drugim dodamo jajce in ga vsako dobro premešamo.

3.

V skledo presejemo moko, dodamo še mandlje in začimbe. Priložimo 200 g marcipana, ki smo ga narezali na koščke, pomarančno lupino, namočeno suho sadje s sokom in vse zelo dobro premešamo.

4.

Testo vlijemo v pripravljen model, površino poravnamo in pečemo 45 minut; testo bo verjetno na sredini še malo majavo. Kolač vzamemo iz pečice, temperaturo pa povišamo na 200 °C.

5.

Pripravimo še oblogo. Naribamo 200 g marcipana (preostanek bo za okras). S prsti zdrobimo maslo med sladkor in moko, da dobimo drobljivo zmes. Dodamo še 200 g naribanega marcipana, mandljeve lističe in med. Vse skupaj z vilicami premešamo le toliko, da je zmešano in da mešanica še vedno ostane drobljiva. Posujemo jo po kolaču in postavimo v pečico za 12 do 15 minut. Medtem preostalih 100 marcipana razdelimo na 15 koščkov in iz njih oblikujemo kroglice.

6.

Ko je kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in okrasimo s kroglicami iz marcipana. Ohladimo ga v modlu. Sladkor v prahu zmešamo s toliko pomarančnega soka, da dobimo gladek in dovolj tekoč preliv. Prelijemo ga po površini kolača. Preden kolač narežemo, ga pustimo nekaj časa počivati, da se preliv strdi.

26