Krompirjev pire s karamelizirano šalotko
Slasten krompirjev pire kot priloga na nedeljskem kosilu.
Krompirjev pire s karamelizirano šalotko
Slasten krompirjev pire kot priloga na nedeljskem kosilu.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, januar 2012
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1,5 kg krompirja
- 100 g šalotke (pribl. 5)
- 40 g masla
- 2 vejici timijana
- ½ žličke sladkorja
- 1,5 dl mleka
- sol
- poper
Priprava
Krompir olupimo in narežemo na kocke. Šalotko olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi stopimo košček masla, dodamo šalotko in vejici timijana ter na nizkem ognju približno 20 minut pražimo šalotko, da se zmehča in zlato obarva. Dodamo sladkor in pražimo še 5 do 10 minut, da se šalotka karamelizira in obarva svetlo rjavo.
Medtem v slani vodi skuhamo krompir in do vretja segrejemo mleko s preostalim maslom. Kuhan krompir dobro odcedimo in vrnemo v posodo, v kateri se je kuhal. Dobro ga pretlačimo, nato vanj vmešamo vroče mleko z maslom in po želji dodatno začinimo. V pire nato vmešamo večji del karamelizirane šalotke (vejice timijana odstranimo), ga preložimo v servirno posodo, na vrh naložimo preostalo šalotko in popramo po želji. Postrežemo takoj.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.