Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi
Zdrava potica
Pirino-ajdova potica s sesekljanimi orehi
Zdrava potica
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 50 min + vzhajanje
KOLIČINA: 1 potica
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 200 g ajdove moke
- 150 g bele pšenične moke
- 150 g pirine moke
- 30 g svežega kvasa
- 30 g masla
- 40 g sladkorja
- pribl. 2 dl mleka
- vaniljev sladkor
- sol
namaz
- 1 dl kisle smetane
- ½ jajca
posip
- 100 g krušnih drobtin
- 150 g sesekljanih orehov
- 100 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- lupina 1 limone
- ½ žličke cimeta
- mleko in jajce za premaz
Priprava
Najprej pripravimo testo tako, da polovico predpisane količine tekočine zavremo in z njo poparimo ajdovo moko, zato da se škrob v moki bolje veže na belo moko in da se pečeno testo potem ne drobi tako hitro. Dobro premešamo in malo ohladimo. V malo vode raztopimo kvas. Še mlačni moki primešamo belo in pirino moko, raztopljen kvas, raztopljeno maslo, sol in obe vrsti sladkorja.
Počasi dodajamo drugo polovico tekočine in zgnetemo srednje gosto testo; pazimo na količino dodane tekočine, kajti testo iz ajdove moke lahko hitro postane premokro.
Testo vzhajamo, da se količina testa pri vzhajanju podvoji. Medtem v skodelici premešamo jajce in kislo smetano. V večji skledi zmešamo tudi vse sestavine za posip. Pečico segrejemo na 190 ˚C.
Testo razvaljamo, ga premažemo z zmesjo jajc in kisle smetane ter potresemo s posipom. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Trdo zavijemo in položimo v pripravljen model.
Potico do dna večkrat prebodemo in še enkrat vzhajamo. Pred peko jo tanko premažemo z mešanico mleka in jajc. Pri tem pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju. Pečemo 50 minut.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.