Nakup hobotnice

Da bi bila hobotnica bolj mehka, jo najprej zamrznemo in nato skuhamo oziroma kupimo že zamrznjeno in odtajano – take so na celini naprodaj najpogosteje. Pozorni moramo biti, da ne kupimo cenejšega in manj kakovostnega muzgavca: hobotnica ima na lovkah dve vrsti priseskov, muzgavec pa le eno.

Čiščenje

Odtajano hobotnico očistimo tako, da ji odstranimo drobovje, odrežemo oči in žvekalo (kljun) ter odstranimo kožo.

Čiščenje hobotnice zahteva nekaj vaje …

Predpriprava

Ne glede na recept hobotnico vedno vsaj malo pokuhamo. Za solato, karpačo in podobne jedi jo skuhamo do mehkega, za golaž, peko v pečici ali pod peko pa le do polovice ali še manj. Tako hobotnica ni trda in žilava.

 

Kuhanje

Za kuhanje hobotnice obstaja več načinov (v hladni vodi, v vreli vodi, z vinom ali brez tekočine). Tokrat hobotnico skuhamo v hladni vodi: očiščeno položimo v velik lonec z mrzlo, nesoljeno vodo in ga pokrijemo. Ko voda zavre, znižamo temperaturo. V navadnem loncu je to približno 30 do 45 minut, v loncu na pritisk pa 10 do 15 minut, odvisno od velikosti. Kuhano hobotnico odcedimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, v hladilniku pa jo lahko hranimo do 24 ur.

Preostanek hobotnice

Kadar izbrani recept predvideva, da porabimo le lovke, preostalih delov nikar ne zavržemo – uporabimo jih po receptu za hobotnico v paradižnikovi omaki.

 

OZNAKE