Sestavine

  • 1,5 kg težka očiščena hobotnica
  • 2 dl suhega belega vina
  • 1 žlica zrn črnega popra
  • 2 limoni
  • 2 stroka česna
  • 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol in poper
  • limonovi krhlji, ko postrežemo

Priprava

1.

Hobotnico damo v velik lonec, prilijemo vino, dodamo poprova zrna, 1 na pol prerezano limono in olupljen česen. Prilijemo toliko vode, da sega 2 cm nad hobotnico, in na srednjem ognju segrevamo, da zavre. Temperaturo znižamo, da hobotnica le še nežno vre, in jo kuhamo tako dolgo, da je mehka. Kuhana je takrat, ko lahko z vilicami ločimo prisesek od lovke (to je od 45 do 90 minut). Kuhano hobotnico odcedimo in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

2.

Zakurimo žar na oglje, ki ga segrejemo tako, da dobi sivkasto prevleko. Če imamo plinski žar, ga nastavimo na visoko temperaturo. Hobotnico naoljimo s 3 žlicami oljčnega olja, solimo in popramo. Položimo jo na žar in pečemo nekaj minut na vsaki strani, da se lepo rjavo obarva, a ostane sočna (3 do 4 minute na vsaki strani).

3.

Hobotnici odrežemo lovke, jih razdelimo na krožnike in poškropimo s preostalim oljčnim oljem in sokom 1 limone. Postrežemo takoj ali ohlajeno na sobno temperaturo, zraven po želji ponudimo limonove krhlje.

Nasvet

Dimljen okus žara na oglje ali les daje hobotnici edinstven okus, uporabimo pa lahko tudi plinski žar. Najlaže jo je speči na žar plošči, če jo pečemo na rešetki, mora ta imeti ozke reže, da lovke ne padejo v žerjavico. Čas peke na žaru je kratek, a zelo poudari okus hobotnice, ki se od zunaj hrustljavo zapeče, v notranjosti pa ostane mehka. Postrežemo jo tako, da odrežemo lovke in jih začinimo z ekstra deviškim oljčnim oljem, limono, soljo in poprom. Najlaže je hobotnico speči celo in jo nato narezati pred postrežbo, lahko pa jo narežemo tudi pred peko.

5