To vas je vedno zanimalo o kvasu
Kvas poskrbi za mehak in puhast kruh, čudovito testo za pico, popolno potico, slastne krofe in še številne druge dobrote. Poznate vse njegove skrivnosti?
piše: Barbara Slivnik

Ne glede na to, ali se s kvasom šele spoznavate ali pa je že vaš dober prijatelj - o tej čarobni sestavini se vedno lahko naučite še kaj. Tu so štiri vprašanja in odgovori, ki vas bodo presenetili.
Kako shranjevati sveži kvas?
Kocko kvasa je najbolje hraniti v hladilniku, saj se na sobni temperaturi kvasovke aktivirajo. Ker tega procesa ni več mogoče zaustaviti, tudi če kocko vrnemo v hladilnik, bo kvas, ki smo ga predolgo pustili na sobni temperaturi, neuporaben. Prav vsem pa se je verjetno že zgodilo, da smo kocko kvasa pospravili v kakšen predalček v vratih hladilnika in nanjo pozabili. Nato pa smo se čudili, ker kvasovke kar niso hotele opraviti svojega dela. Kvasu se po kakšnih štirih tednih v hladilniku krepko zmanjša učinkovitost.
Lahko kvas zamrznemo? Proizvajalci tega sicer ne priporočajo, saj je zamrzovanje za kvasovke stresno in jih v tem procesu nekaj umre. A tiste, ki bodo preživele, bodo dobro opravile svoje delo. Tako lahko naslednjič kupimo kar veliko kocko kvasa, jo razrežemo in po delih zamrznemo. Pred uporabo lahko košček kvasa pustimo čez noč v hladilniku, hitreje pa bo, če ga bomo odtajali v toplem mleku. A previdno pri segrevanju – kvasovke prenesejo le do približno 50 °C.
Je kvasec nujen?
Kvasec ali kvasni nastavek pripravimo tako, da kvas zdrobimo v mlačni vodi, dodamo malce sladkorja ali nekaj žlic vode. Nato ga pustimo kakšnih 10 minut vzhajati. Tako se lahko prepričamo, da je kvas svež, testo, ki ga bomo pripravili s kvascem, pa bo vzhajalo nekoliko hitreje, ker bodo kvasovke že aktivne. Danes, ko je na voljo kakovostnejši kvas, preverjanje delovanja s pripravo kvasnega nastavka ni več nujno. Vsekakor pa je tako sveži kot suhi kvas pred uporabo priporočljivo raztopiti v mleku ali vodi. Tako ga bomo lažje vmešali v testo.
Se kvas lahko druži s soljo?
Babice so nas učile, da sol škoduje kvasovkam, danes pa se nekateri mojstri peke priprave lotevajo tako, da najprej pripravijo raztopino soli in kvasa, ki jo nato v hladilniku pustijo do naslednjega dne, ko se lotijo priprave testa. Slano okolje sicer za kvasovke pomeni stres, a so se sposobne odlično prilagoditi. Zaradi stika s soljo naj bi fermentacija, še posebno pri pripravi sladkega testa, potekala bolje, testo pa postalo še bolj rahlo in slastno.
Ga lahko pripravimo sami?
Seveda, saj so kvasovke povsod okoli nas. Naše babice so tako imenovani naravni kvas pripravljale tako, da so košček svežega testa iz moke in vode prihranile, posušile na sobni temperaturi in uporabile pri naslednji peki. Včasih so le zmešale moko in vodo ter proces fermentacije pospešile tako, da so mešanici dodale tudi kakšen kos sadja, na primer jabolčne krhlje. Danes je priprava naravnega kvasa, poznamo ga pod imenom droži, pravi hit. Postopek priprave zahteva veliko časa in poskušanja, rezultat pa je manj enakomerna, bolj odprta tekstura testa. Podobno teksturo lahko sicer dosežemo tudi z uporabo industrijskega kvasa, potrebujemo le dovolj časa in vaje, da usvojimo postopek priprave.

Droži, iz katerih lahko spečemo kruh, potico, rolice, palačinke in številne druge dobrote.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.