Dober tek 2 2023

  • Pust veselih ust
  • Sladko valentinovo
  • Družinska mehiška pojedina
  • Žita na 3 nove načine
  • Prosecco
NAROČI SE

Tema meseca:

INGVER ZA VSE LETO

piše: Barbara Slivnik

Decembra v maso za piškote, januarja pa v čaj. Pa potem? Februarja k ribi, marca v lonec karija, aprila v limonado, maja v pomako za dobrote z žara, junija v koktajl … Naj ingver preseže vse sezone in postane stalnica v naših kuhinjah. Ne nazadnje je čaroben, naše življenje pa si zasluži vsaj malo čarovnije – vsak mesec, vsak dan.

Losos v testu

Za družinsko valentinovo večerjo ali kakšno drugo svečano priložnost je tu izziv: losos v testu.

Ljudem bi radi pokazali, kako lepo je napraviti izdelek z lastnimi rokami in ga nato redno uporabljati.

Janža Dolinšek,

oblikovalka keramike

Druge vsebine

PUST VESELIH UST

Kaj maškaram na usta nariše največji in najbolj vesel nasmeh?

PLITVI ŽEPI

Bigoli v omaki so preprosto čudoviti. Za sestavine nam ni treba odšteti celega bogastva, hitro so pripravljeni, zelo okusni in primerni za post.

Uvodnik

Biskvitno žganje

piše: Urška Petelin

Ko je bager prvič zakopal v zemljišče, kjer danes stoji naša hiška, smo odkrili, da se tanka plast zemlje nadaljuje v več metrov debelo plast gline. Kakšno navdušenje! Neskončno sem si želela, da bi iz domače gline nastali vsi naši krožniki, skodelice in sklede. Lokalno pridelana keramika! Krožniki z zgodbo; skodelice, iz katerih bo čaj še bolj pogrel dušo; servirni set, ki se bo prenašal iz generacije v generacijo! Čista sreča. Ko sem odkrila umetnico, ki po naročilu ustvarja iz domače gline, sva se domenili, da glino nakopljemo in shranimo v velike vreče, kasneje pa se lotimo sušenja in prečiščevanja. Moj zanos je bil tako velikopotezen kot zanos novoletnih zaobljub – rezultat pa tudi. Tri leta kasneje glina še vedno čaka v vrečah, pozabljenih v najtemnejšem kotu kleti. Gradnja hiše je velik zalogaj, predvsem pa ponuja vrsto izgovorov za vse, kar »enostavno še ni prišlo na vrsto, ker nimam časa«.

Ste že slišali za biskvitno žganje? Žal (ali pa tudi ne) ne gre za pijačo, dišečo po pravkar pečenem biskvitu, ki je na skrivaj nastala med ‘suhim januarjem’, ko so se številni za en mesec odrekli alkoholu. Verjetno pojmov biskvit, žganje in keramika na prvo žogo večina ne bi znala povezati. Tudi jaz ne, razen v receptu za pijano nevesto iz keramičnega pekača.

Dokler si nismo januarja z najbližjimi sodelavkami privoščile ponovoletni timbilding v studiu Biskvit, kjer smo s pomočjo umetnice Janže Dolinšek ustvarjale z glino in izvedele, da bodo naše ročno izdelane skodelice najprej šle na biskvitno žganje. Tako namreč imenujejo prvo žganje glinenih izdelkov, ki mu sledi glazurno žganje. Vsak dan je priložnost, da izvemo kaj novega – in ob tem izdelamo unikatno skodelico.

Ustvarjanje z glino je pomirjajoče in ne dovoli hitenja; glina se odziva na vsak premik prstov. Janža pravi, da je glino treba znati poslušati (pogovor z Janžo lahko preberete na zadnji strani revije). Ročne spretnosti niso moja vrlina in pričakovala sem, da je največ, kar lahko ustvarim, lep obtežilnik za papir. Pa sem glino očitno pozorno poslušala in zdi se mi, da bi bila moja osnovnošolska učiteljica likovne vzgoje ga. Bassin precej presenečena nad skodelico iz Biskvita.

Morda je ta skodelica prvi kos našega seta, ki se bo prenašal iz generacije v generacijo. Le še v najtemnejši del kleti moram po glino, dokler še traja ponovoletni zanos.

Kuharski nasvet

Pinjenec za panado

S pinjencem lahko pripravimo panado za piščanca. Ocvrta skorjica bo tako še bolj rahla in hrustljava.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: INGVER ZA VSE LETO

  • Ingverjev sirup za vročo ingverjevo limonado ali hladne ingverjeve mehurčke
  • Ingverjev čaj
  • Napitek za krepitev imunskega sistema
  • Obrnjen hruškov kolač z ingverjem
  • Vloženi ingver v sirupu
  • Kandirani ingver
  • Korenčkova juha s karijem in ingverjem
  • Solata s sirom za žar, korenčkom, pomarančo in ingverjevim prelivom
  • Soparjen brancin s sojino omako, ingverjem in mlado čebulo
  • Pečen svinjski file s kuskusom in ingverjevim jogurtom

FEBRUAR V KUHINJI

  • Zasnežene kokosove kocke brez glutena
  • Juha s pečenim piščancem
  • Gomoljna zelena v solati z omako čimičuri
  • Topli sendviči s sirom in balzamično šalotko
  • Zapečeni polžki s paradižnikom in rikoto
  • Goveja enolončnica s kolerabo
  • Čist' drugačna jetrca

ČUDOVITA ŽITA

  • Prosena kaša z mandljevim mlekom in prelivom iz jagodičja
  • Pečena zelenjava s piro in klobasami
  • Svinjske zarebrnice z limonovim ješprenjem

V KUHINJI Z OTROKI

  • Natrgana svinjina z medom in pasto chipotle
  • Čili z dvema vrstama fižola in pečeno papriko
  • Mehiški fižolov pire
  • Salsa z rdečimi feferoni
  • Nachos s česnovim kruhom
  • Grahamole

PUST VESELIH UST

  • Smetanovi krofi z marmelado
  • Ocvirkovka s čebulo
  • Krhki flancati
  • Churros s topljeno smetano in malinovo marmelado
  • Čokoladna omaka

NEKAJ KREPKEGA ZA LAČNE MAŠKARE

  • Juha iz pora in fižola s hrustljavim kodrolistnim ohrovtom in slanino
  • Alzaška enolončnica z ohrovtom in klobasami (choucroute garni)

SLADKO VALENTINOVO

  • Prisrčna jabolčna pita
  • Mini šarloti z jagodami
  • Pralinéji iz presne čokolade
  • Čokoladni žličniki s hrustljavo arašidovo pralino in pijano karamelno omako
  • Soljena karamelna omaka

PLITVI ŽEPI

  • Bigoli v omaki

NA KRATKO

  • Pinjenec iz pinje
  • Ocvrt piščanec s panado s pinjencem
  • Karamelne kremice s pinjencem

NAUČIMO SE

  • Losos v testu

TRAJNOSTNA KUHINJA: Spremenimo vedenje, spremenimo svet

KULINARIČNI TRENDI

  • Vaflji z različnimi oblogami

NA OBISKU: V Perli je sreča tudi na krožniku

  • Predpriprava filejev ribe za mariniranje ali nadaljnje kuhanje
  • Marinirana ringa s čebulo
  • Bleki iz starega kruha szi rusimi vrzotami (rdečim ohrovtom) in ringo
  • Ringa mojega nonota

POGLED V KOZAREC: Prosecco

ŠOLA OKUSOV: Najboljši ali najbolj znani (mesar)?

PIKA NA I: Janža Dolinšek