Če kdaj, potem je v decembru priložnost, da se izkažemo s svojimi kuharskimi spretnostmi. Restavracije so (žal) zaprte, zato konkurence ni in lahko tekmujemo samo sami s seboj. Naši družinski jedci bodo zanesljivo dobra in hvaležna strokovna žirija, ki bo manj stroga kot tista pri Masterchefu. Seveda si želimo občasno zamenjati svojo kuhinjo z obiskom dobre restavracije, morda povabiti prijatelje domov, a žal ta hip to ne gre. Počakati bo treba do obdobja po novem letu, čeprav močno upam, da bomo zmagali že prej.
Toda božični prazniki so tako ali tako družinsko naravnani, zato se jim posvetimo s posebno pozornostjo, z lepo okrašeno mizo, obloženo z zanimivimi, okusnimi jedmi, morda nekoliko drugačnimi kot prejšnja leta. Spomini iz otroštva še niso zbledeli. Spominjamo se preprostejših jedi, kot smo jih vajeni dandanes. Te so nam prinesle veliko veselja in spokojnosti v družinskem krogu, ustvarile veliko spominov. Naša kulinarična pričakovanja so danes
večja, želimo ustvarjati zahtevnejše jedi, tradicionalne in tiste s pridihom mednarodne kuhinje. Vendar ne pozabimo: če kdaj, potem je zdaj čas, da pri nakupu sestavin in izdelkov izbiramo po načelih sodobnih kulinaričnih trendov – izberimo čim več lokalnih sestavin, po možnosti pridelanih na bližnjih kmetijah, in tako pomagajmo preživeti tistim, ki si prizadevajo za kakovost svojih izdelkov in tudi našega okolja. Le tako bo praznično obložena miza popolna.
V tej številki revije je veliko predlogov za praznične jedi, če malo polistate po starejših številkah, jih boste našli še stotine. Zagotovo bo med njimi taka, ki vas bo navdušila.
Kljub težki situaciji res ni razloga, da se ne bi potrudili in naredili popolnih praznikov, ki so letos še pomembnejši.
Bodite zdravi, vso srečo in vesele praznike vam želim.