Kulinarika protokolarnega objekta Brdo pri Kranju že dolgo ni bila deležna toliko pozornosti kot med predsedovanjem Slovenije Svetu EU. Oči javnosti so bile v protokolarne krožnike uprte, odkar se je izvedelo, da bo evropskim delegatom kuhal Tomaž Kavčič in da bo s tem Slovenija prva predsedujoča država z Michelinovo zvezdico na čelu kuhinje.
Oddahnili smo si, da v ospredju ne bosta le kranjska klobasa in potica, saj mora Slovenija (ob vsem spoštovanju do klobase in potice), ko se želi kosati s svetom, pokazati več. Ne nazadnje je država v promocijo slovenske kulinarike in prihod Michelinovega vodnika vložila zares veliko denarja.
Tomaž Kavčič je za protokol odličen izbor, ne le zaradi zvezdice. Je vrhunski kuhar, ki zna povezovati ljudi in nastopati pred kamero, zna animirati veliko družbo in obenem dati vsakemu gostu občutek, da je kuhal le zanj. Pa naj gre za visokega delegata ali slehernega občana. Njegove jedi so postrežene z zgodbo, večkrat tudi prav domiselno duhovite. In vsekakor zna poskrbeti, da se o hrani veliko govori.
A niso le politični delegati tisti, ki bodo na Brdu uživali ob jedeh s Kavčičevim podpisom. JGZ Brdo je s Tomažem Kavčičem
sklenil večletni dogovor, kar pomeni, da bo soustvarjal in usmerjal kulinariko na vseh protokolarnih objektih, ki pa so odprti tudi za javnost. Hkrati so okrepili še sodelovanje s kranjskim zavodom Stonoga, ki si med drugim prizadeva za povečanje lokalne samooskrbe, ter tako odprli vrata številnim lokalnim ponudnikom hrane. Skupaj bodo ustvarjali nove zgodbe.
Ena takih je nedeljski brunch v hotelu Elegans hotel Brdo, na katerem se lokalne mesnine, siri in druge dobrote prepletajo z jedmi, ki jih takoj prepoznamo z Zemona. Premierni brunch konec oktobra je nakazal uspešno sodelovanje vrhunske kuhinje z lokalnimi ponudniki in odpiranje protokolarnega objekta navzven.
Fino je, ko se pozni nedeljski zajtrk ob zvokih klavirja sproščeno in neprotokolarno prevesi v zgodnje kosilo in združi s sprehodom po parku Brdo. Od tu je le streljaj do starega mestnega jedra Kranja in kar same se ponujajo možnosti za celodnevni izlet.
Turizma brez kulinarike pač ni. In v ponudbi slovenskega turizma mora imeti lokalna hrana prav tak pomen kot vrhunska kulinarika. Zato je lepo in koristno, da (ne)protokolarna kuhinja povezuje in vabi.