Dober tek 10 2020

  • Jedi za hladne dni
  • Gratiniranje
  • Super solate
  • Varjenje piva doma, 1. del
NAROČI SE

Tema meseca:

Zapečeno z ljubeznijo

piše: Barbara Slivnik

Gratiniranje, tudi oskorjenje, je dopolnilni kuharski postopek, pri katerem posebno okusno skorjo na že pripravljenih jedeh pridobimo tako, da jed še dodatno zapečemo. Skorjo običajno ustvarimo s kakšno omako, na primer bešamelom ali jajčno kremo, naribanim sirom, smetano, drobtinami, maslom ali kombinacijo navedenih sestavin, postopek gratiniranja pa traja nekaj minut.

Korak za korakom:

Veselo kostanjevo

Nabiranje, shranjevanje, zarezovanje, peka, kuha in lupljenje kostanja.

Pomemben je tudi izvor čokolade, kakovost zrna, odstotek kakavovega masla – vse podrobnosti, ki naredijo čokolado kakovostno. S kakovostno čokolado je priprava sladic pravi užitek.

Gorazd Potočnik,

slaščičar čokoholik

Druge vsebine

POKLON JESENI

Pravijo, da jabolk in hrušk ni dobro mešati – razen na čudoviti jesensko pogrnjeni mizi. Zdaj so jabolka najbolj sočna in hrustljava, hruške pa sladke in medene. Uživajmo v njih!

PAJKI ZA NOČ ČAROVNIC

Konec meseca bodo počitnice in ob koncu počitnic najstrašnejša noč v letu. To sta dva razloga, da se z otroki zapodimo v kuhinjo in pripravimo nekaj … strašnega? Ne, slastnega!

Uvodnik

Sveže vino

piše: Darko Petelin

Nekaj čarobnega je v vinu. Prisotno je na vseh področjih naše kulture: v fi lozofi ji, religiji, poeziji, celo v naši himni ima svoje pomembno mesto. Trdim, da je v vinu nekaj več kot samo pijača, »ki nam oživlja žile, srce razjasni in oko«. Trta, grozdje in vino ponazarjajo vso raznovrstnost, ki jo imamo na Zemlji. Okus vina
je odvisen od sorte, rastišča, vremena, časa, načina trganja in donegovanja v kleti. A ne samo to. Njegova pot gre od mošta do svežega vina in do izbranih letnikov, ki jih je vredno hraniti in pokušati še po desetletjih, ko dosežejo vrh, in celo tudi, ko »gredo že čez« in postanejo predvsem spomin na davne  izjemne letnike. Vsak požirek takega vina nas spominja na tiste letnike, ki jih še pomnimo ali pa smo o njih le slišali ali brali. Taka vina pokušamo počasi, z razmislekom in s spoštovanjem.

Sveža vina so prav tako zanimiva, na videz preprosta in pogosto z izraženimi sortnimi značilnostmi, mnoga v sebi skrivajo potencial, da se ob njihovih okusih ustavimo, razmislimo in si rečemo, da bo to vino doseglo vrh čez nekaj let, morda desetletij.

Obstaja tesna povezava med zgodbo o vinu in zgodbo o življenju ljudi. Ko nastaja vino iz mošta, je tako, kot bi se razvijal mladostnik: sveže vino lahko ponazarja življenje mladega človeka v vsej raznolikosti, moči, potencialih in možnih poteh razvoja. Dozorelo vino pa … saj ni treba razlagati, da ima pač svoj vrh, in ko ga preseže, pripoveduje zgodbe tistih let, ki se jih poslušalci spominjajo ali pa so o njih le slišali.

Tisti bralci, ki nas spremljate že od samih začetkov, boste seveda hitro ugotovili, da je naše uredništvo pred četrt stoletja imelo potencial kot sveže vino in da še vedno lepo zori ob pomoči mlajše generacije, ki daje naši reviji svežino in moč.

Pred nami je Teden restavracij. Cilj organizatorjev je doseči obisk 100.000 gostov. Kljub zlobnemu virusu in potrebnim ukrepom varovanja pred njim pomagajmo organizatorjem preseči ta cilj. Spodbudimo in izobrazimo svoje okuse, a ne pozabimo na kozarec vina. Svežega s potencialom ali morda letniškega z izkušnjami.

Na zdravje!

Kuharski nasvet

Sanja Čakarun:

Kisano zelenjavo uživajte surovo! Tako pripravljena zelenjava ohrani zdravju koristne probiotične bakterije samo, če je nepasterizirana oziroma ni toplotno obdelana, torej jo je najbolje uživati surovo. Sveže naravno kisano zelje s preobrazbo v segedin golaž med kuhanjem izgubi vse dobre mikroorganizme.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: ZAPEČENO Z LJUBEZNIJO

  • Gratinirane palačinke s skuto in pehtranom
  • Jesenska čebulna juha z jabolki
  • Gratiniran radič
  • Gratinirane klapavice
  • Gratinirane testenine s tunino in brokolijem
  • Pečena piščančja bedra s krompirjem in tartufi

SLADICE

  • Dišeči želodovi piškoti
  • Piškotasto pecivo z limono in ingverjem
  • Krepka čokoladna torta brez moke

JUHI

  • Kremna zelenjavna juha »5 na dan«
  • Preprosta japonska juha z rezanci

GLAVNE JEDI

  • Kremasti špageti s šunko, porom in šampinjoni
  • Ričota z dimljeno ribo in porom
  • Pečen piščanec s koromačem in olivami
  • Dušena telečja krača s paradižnikom in timijanom
  • Steak s kavno začimbno mešanico in limonovokoriandrovim maslom
  • Hrustljavo ocvrt piščanec

KAR STE ŽELELI VEDETI O HARISI

  • Pečene sardele s hariso ter solato iz koromača in krompirja
  • Fižolova enolončnica s klobaso in hariso
  • S hariso začinjen bananin kolač z ananasom

SUPER SOLATE

  • Čičerkina solata z mangom in karijem
  • Testenine z rdečo peso in lososom po skandinavsko
  • Kvinojina solata z brokolijem in jajcem

POKLON JESENI

  • Kremasta enolončnica s svinjino in hruškami
  • Jabolčni kolač z marcipanom
  • Pečene hruške s šodojem s penino
  • Vroč jabolčni punč

DIŠEČI KRUHEK IZ GORIŠKIH BRD

  • Kruh s črnim grozdjem (vahtni kruh)

VESELO KOSTANJEVO

  • Jesenska ponev s klobaso, rdečim zeljem in kostanjem
  • Pita Mont Blanc (s kostanjevo kremo in španskimi vetrci)

DOBRO JUTRO

  • Zapečena jajca s sirom in smetano
  • Pogačice s slanino in sirom

V KUHINJI Z OTROKI: NOČ ČAROVNIC

  • Pajkasti piškoti
  • Želejčki s čokoladno pajkovo mrežo

ANA ROŠ: SONCE IN DEŽ

  • Čompa s skuto
  • Čompe s skuto (prvoten recept)

ČAROBNI SVET FERMENTIRANE HRANE

  • Najbolj zdrava ozimnica

POGLED V KOZAREC: Varjenje piva doma, 1. del

ŠOLA OKUSOV: Koliko stane dobra hrana

ČOKOLADA: NOVA KNJIGA ZA VSE ČOKOHOLIKE

  • Vroča čokolada
  • Čokoladna pena

KUHALNIK: Gorazd Potočnik, slaščičar čokoholik