Nekaj čarobnega je v vinu. Prisotno je na vseh področjih naše kulture: v fi lozofi ji, religiji, poeziji, celo v naši himni ima svoje pomembno mesto. Trdim, da je v vinu nekaj več kot samo pijača, »ki nam oživlja žile, srce razjasni in oko«. Trta, grozdje in vino ponazarjajo vso raznovrstnost, ki jo imamo na Zemlji. Okus vina
je odvisen od sorte, rastišča, vremena, časa, načina trganja in donegovanja v kleti. A ne samo to. Njegova pot gre od mošta do svežega vina in do izbranih letnikov, ki jih je vredno hraniti in pokušati še po desetletjih, ko dosežejo vrh, in celo tudi, ko »gredo že čez« in postanejo predvsem spomin na davne izjemne letnike. Vsak požirek takega vina nas spominja na tiste letnike, ki jih še pomnimo ali pa smo o njih le slišali ali brali. Taka vina pokušamo počasi, z razmislekom in s spoštovanjem.
Sveža vina so prav tako zanimiva, na videz preprosta in pogosto z izraženimi sortnimi značilnostmi, mnoga v sebi skrivajo potencial, da se ob njihovih okusih ustavimo, razmislimo in si rečemo, da bo to vino doseglo vrh čez nekaj let, morda desetletij.
Obstaja tesna povezava med zgodbo o vinu in zgodbo o življenju ljudi. Ko nastaja vino iz mošta, je tako, kot bi se razvijal mladostnik: sveže vino lahko ponazarja življenje mladega človeka v vsej raznolikosti, moči, potencialih in možnih poteh razvoja. Dozorelo vino pa … saj ni treba razlagati, da ima pač svoj vrh, in ko ga preseže, pripoveduje zgodbe tistih let, ki se jih poslušalci spominjajo ali pa so o njih le slišali.
Tisti bralci, ki nas spremljate že od samih začetkov, boste seveda hitro ugotovili, da je naše uredništvo pred četrt stoletja imelo potencial kot sveže vino in da še vedno lepo zori ob pomoči mlajše generacije, ki daje naši reviji svežino in moč.
Pred nami je Teden restavracij. Cilj organizatorjev je doseči obisk 100.000 gostov. Kljub zlobnemu virusu in potrebnim ukrepom varovanja pred njim pomagajmo organizatorjem preseči ta cilj. Spodbudimo in izobrazimo svoje okuse, a ne pozabimo na kozarec vina. Svežega s potencialom ali morda letniškega z izkušnjami.
Na zdravje!