Vsaka velika sprememba nas spodbudi k premisleku o našem početju.
Ko sem konec maja po podaljšani zimski odsotnosti potoval na otok na skrajnem jugu Dalmacije opravit nujna dela na našem poletnem domu, sta me dolga pot in prazne ceste kar izzivala k premisleku, kaj dopust v resnici je. Moje dojemanje dopusta je daleč od ležanja na plaži. Preživljam ga aktivno, ne sicer športno, zgolj zmerno rekreativno, bolj se posvečam nujnim delom na našem drugem domu in predvsem ljudem, s katerimi se poleti družim in jih imam rad. To druženje pa je tesno povezano s kulinariko. Ob podoživljanju spominov in vseh dobrih stvari, ki sem jih v Dalmaciji jedel in tudi skuhal, sem ugotovil, da skorajda ni morskega bitja in tudi dalmatinske zelenjave ne in ne vina, ki jih ne bi pokusil, pripravljenih na številne načine in v različnih kombinacijah. Ob letošnjih obetih, da bomo velik del dopusta, če ne kar vsega, preživeli v domovini, me je postalo kar malo sram, da vem skoraj vse o načinih priprave rib, rakov, morskih ježkov in morskih jajc, školjk, mehkužcev …, razmeroma malo (gotovo
premalo) pa o vseh okusih moje ožje domovine. Seveda tiste najznamenitejše slovenske jedi, ki jih naizust zna našteti vsak kulinarično izobražen Slovenec, poznam, tudi kakšno več, a kaj, ko imata vsaka slovenska dolina in planota, celo kraj, svoje različice na videz ali po imenu enake jedi. Če k temu spoznanju dodamo še kuharske ustvarjalce, ki na temeljih tradicionalnih jedi pripravljajo inovativne različice teh jedi ali pa raziskujejo možnosti uporabe tradicionalnih sestavin, bi lahko kulinarično raziskovanje Slovenije trajalo vse življenje. Če k temu dodamo še številne vinske sorte z različnih geografskih rastišč in številnih različnih pristopov pri pridelavi vin, naši zgodbi ni konca.
Odločil sem se, da bom letos in v prihodnjih letih odprl slovenski kulinarični tabernakelj in v njem poiskal izvirne jedi v dobrih domačih gostilnah in njihove različice v inovativnih restavracijah, kjer pripravljajo vrhunsko novo slovensko kuhinjo. Vem, da naloge ne bom mogel v celoti opraviti, a važna je pot.
Vesel bom, če se boste za to pot odločili tudi vi.