Prepričan sem, da nas je vse presenetila resnost virusa in posledično številnih ukrepov, ki so ostro zarezali v naš vsakdan. A tako kot je v naravi urejeno, smo se prilagodili novim razmeram in po dveh mesecih ugotovili, da je vse slabo tudi za nekaj dobro. Medsebojni odnosi med štirimi stenami so pokazali trdnost družine, povezanost in soodvisnost.
Ulice so prazne, a po stanovanjih, hišah in soseskah se širi dišeč vonj sveže pečenega kruha, sladic, pečenk, enolončnic …, kot bi bili v kulinaričnem raju. Kar naenkrat smo začeli doma intenzivno pripravljati obroke, kuhati so začeli tudi številni, ki nikoli niso imeli kuhalnice v rokah. Vodili in svetovali so jim tisti, ki sicer kuhajo, a pogosto to ni bilo dovolj za ambiciozne nove kuharje in potrebovali so nove recepte za nove kulinarične izzive. Revija Dober tek je v zadnjih dveh mesecih dobila kar petkrat več novih naročnikov, naša knjiga Kruh z drožmi bo zaradi velikega povpraševanja kmalu pošla, obisk na naši in drugih kulinaričnih spletnih straneh pa se je močno povečal.
Vrhunski profesionalni kuharji, ki so od kuhanja odvisni v obeh pomenih besede, so se kaj hitro znašli in organizirali. Našli so številne poti do svojih gostov in tudi do tistih, ki so bili ob epidemiji najbolj obremenjeni. Ustvarjalnost kuharjev, njihova delavnost in dobrodelnost so ponovno prišle do izraza. Z dobrodelno akcijo Chefs Care so prek družbenih omrežij stopili skupaj, drug drugega nominirali in dostavljali okusne obroke gasilcem, bolničarjem, prodajalcem in drugim posameznikom, ki so bili v teh časih še posebno izpostavljeni. Organizirali so dostavo, jim namenili prijazne besede in polepšali dan. Številni vrhunski mojstri kulinarike so svoje recepte in veščine delili prek spleta in tako pomagali kulinarično izobraževati manj in bolj vešče domače kuharje, organizirali so dostavo svojih jedi na dom in morda odprli novo nišo – dostava kakovostne, vrhunsko pripravljene hrane na dom.
Upam, da odslej v kulinariki »Nič več ne bo tako, kot je bilo«, da bodo izkušnje teh dveh mesecev pustile sled in da bomo nekatere izkušnje teh časov tudi obdržali.