Dober tek 5 2020

  • Tema meseca: pogače tako in drugače
  • Družinski piknik
  • Sladka osvežitev
  • Gremo na (kraft) pivo
NAROČI SE

Tema meseca:

Pogače tako in drugače

piše: Barbara Slivnik

Naslov tega sestavka ni izbran po naključju. Pisati o pogačah je zanimiv in pester podvig, podoben kakšnemu lovu na zaklad ali reševanju skorajda nerešljive uganke. Hitro se namreč izkaže, da je stroga definicija pogače zelo izmuzljiva, saj se zdi, da imajo vsi – vsak narod, dežela, pravzaprav kar kraj ali celo vas, verjetno celo vsaka gospodinja – svojo idejo o tem, kakšna je prava pogača.

Korak za korakom:

Jagodna sirčkova torta

Maja nam zadišijo prve jagode, ki se odlično ujamejo s sladko belo čokolado in kremasto smetano. Vam zaupamo dobro novico? V tej torti so v lahkotno zgodnjepoletno simfonijo združene vse!

Naša država je edina na svetu, kjer je po zakonodaji dovoljeno vzgajati le eno pasmo čebel, našo avtohtono kranjsko sivko. Zaradi svoje mirne narave in delavnosti je kranjska sivka druga najbolj razširjena čebela na svetu.

Boštjan Noč

predsednik Čebelarske zveze Slovenije

Druge vsebine

MALE NAGAJIVKE

Okrogle in podolgovate, rdeče, bele, rožnate, vijolične in še kakšne vmes – to so nagajive redkvice, ki se nam bodo naslednjih nekaj mesecev veselo smejale s krožnikov in iz skled. Če smo vrtnarsko navdahnjeni, jih lahko vzgojimo tudi na vrtu ali v lončkih na balkonu.

V KUHINJI Z OTROKI

Z učenjem kuharskih veščin je treba začeti v otroštvu, nadaljevati v mladosti, v odrasli dobi pa jih ves čas nadgrajevati in predajati mlajšim. Zdaj je pravi čas za to! Ne le otroci, tudi starši bodo brez dvoma vzljubili tokratno glavno jed, sladica pa bo prava uspešnica.

Uvodnik

Okusi v času virusa

piše: Darko Petelin

Prepričan sem, da nas je vse presenetila resnost virusa in posledično številnih ukrepov, ki so ostro zarezali v naš vsakdan. A tako kot je v naravi urejeno, smo se prilagodili novim razmeram in po dveh mesecih ugotovili, da je vse slabo tudi za nekaj dobro. Medsebojni odnosi med štirimi stenami so pokazali trdnost družine, povezanost in soodvisnost.

Ulice so prazne, a po stanovanjih, hišah in soseskah se širi dišeč vonj sveže pečenega kruha, sladic, pečenk, enolončnic …, kot bi bili v kulinaričnem raju. Kar naenkrat smo začeli doma intenzivno pripravljati obroke, kuhati so začeli tudi številni, ki nikoli niso imeli kuhalnice v rokah. Vodili in svetovali so jim tisti, ki sicer kuhajo, a pogosto to ni bilo dovolj za ambiciozne nove kuharje in potrebovali so nove recepte za nove kulinarične izzive. Revija Dober tek je v zadnjih dveh mesecih dobila kar petkrat več novih naročnikov, naša knjiga Kruh z drožmi bo zaradi velikega povpraševanja kmalu pošla, obisk na naši in drugih kulinaričnih spletnih straneh pa se je močno povečal.

Vrhunski profesionalni kuharji, ki so od kuhanja odvisni v obeh pomenih besede, so se kaj hitro znašli in organizirali. Našli so številne poti do svojih gostov in tudi do tistih, ki so bili ob epidemiji najbolj obremenjeni. Ustvarjalnost kuharjev, njihova delavnost in dobrodelnost so ponovno prišle do izraza. Z dobrodelno akcijo Chefs Care so prek družbenih omrežij stopili skupaj, drug drugega nominirali in dostavljali okusne obroke gasilcem, bolničarjem, prodajalcem in drugim posameznikom, ki so bili v teh časih še posebno izpostavljeni. Organizirali so dostavo, jim namenili prijazne besede in polepšali dan. Številni vrhunski mojstri kulinarike so svoje recepte in veščine delili prek spleta in tako pomagali kulinarično izobraževati manj in bolj vešče domače kuharje, organizirali so dostavo svojih jedi na dom in morda odprli novo nišo – dostava kakovostne, vrhunsko pripravljene hrane na dom.

Upam, da odslej v kulinariki »Nič več ne bo tako, kot je bilo«, da bodo izkušnje teh dveh mesecev pustile sled in da bomo nekatere izkušnje teh časov tudi obdržali.

Kuharski nasvet

Svežina, ki jo prinaša rabarbara

Sveže nabrano (ali pravkar kupljeno) rabarbaro shranjujemo v hladilniku in jo porabimo v nekaj dneh. Čeprav so listi zdravju škodljivi, jih pred shranjevanjem ne odstranimo, saj tako rastlina ostane sveža dlje časa. Očiščena in narezana stebla lahko tudi zamrznemo, pred tem pa jih ni treba blanširati.

Kazalo vsebine

TEMA MESECA: POGAČE TAKO IN DRUGAČE

  • Belokranjska pogača
  • Komiška pogača
  • Pogača po italijansko (focaccia)
  • Pogača z zeliščnim oljem in zelišči
  • Pogača z rdečo čebulo in rožmarinom
  • Pogača s paradižniki in olivami
  • Pogača z genovskim pestom
  • Nadevana pogača
  • Pogača s češnjevim paradižnikom
  • Droži iz ržene moke

SLADICE

  • Pecivo »tres leches«
  • Hitre čokoladne rezine brez peke
  • Vaniljev jogurt s češnjevo omako
  • Pistacijev kolač s češnjami
  • Krhko testo
  • Pistacijeva pasta

NAPITEK

  • Bezgov sirup

JUHA IN SOLATA

  • Paradižnikova juha na hitro
  • Solata z Bližnjega vzhoda s pečenim korenjem in zeliščnim jogurtovim prelivom

GLAVNE JEDI

  • Spomladanska lazanja
  • Pečene svinjske zarebrnice z dimljeno papriko in pretlačenim mladim krompirjem
  • Jagnječja obara z ajdovo kašo
  • Bržolna pečenka z gorčico

RIŽ OD A DO Ž

  • Mini ajdove pite z mlečnim rižem in robidnicami

MALE NAGAJIVKE

  • Redkvice v rjavem maslu
  • Solata iz redkvic in leče z meto
  • Krešni njoki s praženimi redkvicami in limono
  • Spomladanski pečen piščanec

SVEŽINA, KI JO PRINAŠA RABARBARA

  • Rabarbarina kupa s španskimi vetrci in osladkorjenim rožmarinom
  • Domači španski vetrci
  • Kremne rezine z rabarbaro

V KUHINJI Z OTROKI

  • Zvitki z ribjimi palčkami in hitro tatarsko omako
  • Rožice iz listnatega testa

DOBRO JUTRO

  • Palačinke s šparglji in dimljenim lososom

POGLED V KOZAREC

  • Gremo na (kraft) pivo!

DRUŽINSKI PIKNIK

  • Kremni humus z rdečo peso
  • Mini omlete z bučo, grahom in feto
  • Piščančje kračice z omako za žar
  • Domača omaka za žar
  • Steaksendvič z mlado čebulico
  • »Smash« burger
  • 4 gurmanski hotdogi

LEDENI POSLADKI

  • Čokoladni sladoled s karameliziranimi lešniki
  • Sadni zamrznjeni desert z okusom juice vodke z baziliko
  • Piña colada
  • Limonada malina-bezeg

NAUČIMO SE

  • Jagodna sirčkova torta

SVETOVNI DAN ČEBEL

  • Intervju s predsednikom Čebelarske zveze Slovenije Boštjanom Nočem
  • Medene čebelice
  • Medena solata s pikantno klobaso in ovčjim sirom

ŠOLA OKUSOV: Gostinski objem ni prepovedan

KUHALNIK: Karmen Meze in Neža Mlakar, ustanoviteljici dobrot La Popsi