Dober tek 4 2018

  • Divji začetek pomladi
  • Vikend brez odpadkov
  • Latte art
  • Novi časi za Dubrovnik
NAROČI SE

Tema meseca:

Divji začetek pomladi

piše: Eva Lunc

Ko na domačem vrtu še ni kaj prida pridelkov, narava že ponuja divje zeli in poganjke, ki odlično popestrijo in osvežijo pomladno kuhinjo. Ne le regrat, čemaž in koprive, tu je še vrsta drugih divjih slastnih zeli, ki jih je spomladi vredno nabrati za v lonce in kozice. Okusno, zdravo in še zastonj!

Naučimo se:

Kruhki bagel

Bagel je kruhek z luknjo v sredini, izmislili so si ga Judje na Poljskem, danes pa je priljubljen po vsem svetu. Posebnost priprave je, da kvašeno testo najprej na kratko pokuhamo v vodi in šele potem spečemo, kar poskrbi za intenzivnejši barvo skorjice in značilno žvečljivo sredico. Bagli so imenitni za zajtrk ali brunch, najbolj klasični so sendviči s kremnim sirom in dimljenim lososom.

Zavržena hrana

Ne zavedamo se, koliko energije in vode je potrebno, da hrana zraste in pride na prodajne police. V Sloveniji zavržemo v povprečju 73 kg hrane na prebivalca, kar predstavlja 163 evrov na posameznika. V smeti mečemo denar, čas in naravne vire.

Katja Sreš

ekologinja brez meja

Druge vsebine

Vikend brez odpadkov

Kdor razmišlja zeleno, nakupuje in kuha premišljeno, tako da kar se da zmanjša količino zavržene hrane. Pripravili smo vam tak jedilnik, da boste porabili ostanke ter celo obrezke in olupke!

Novi časi za Dubrovnik

Michelinova zvezdica, ki jo je prejela restavracija 360 Dubrovnik, je zaslužena, tudi za mesto Dubrovnik, ki posveča vse več pozornosti kulinariki.

Uvodnik

Hrčki in zapravljivci

piše: Darko Petelin

Po več desetletjih smo se doma odločili, da prenovimo kuhinjo in shrambo, posledično pa še druge prostore v hiši, kamor odlagamo predvsem stvari, ki jih ne potrebujemo več. Srečal sem se z očitnim dejstvom, da sem potrošniško usmerjen in poleg tega še »hrček«. Seveda sem v hudem stresu, ker se moram zavestno odreči »zgodovinskim« predmetom, ki bodo napolnili kombi ali dva (pri čemer pohištvo iz kuhinje in shrambe ni všteto). Vse te predmete smo kupili, jih uporabljali ali pa tudi ne in jih hranili, ker bodo »morda prišli še kdaj prav«.
To je le del problema, ki je samo moj. Drugi del problema pa je naš. Vse te predmete je moral nekdo izdelati, izrabiti naravne vire, energijo … In če to pomnožimo z milijardo ali dvema, kolikor nas je potrošnikov na svetu, ki kupujemo več, kot potrebujemo, si zlahka predstavljamo, kaj počnemo svojemu planetu, edinemu domu, s katerega ne moremo pobegniti.
Če se omejim le na našo kuhinjo, kjer imamo vsaj trikrat preveč pripomočkov za pripravo jedi, od nožev, vilic, raznih čudežnih stiskalnic česna, rezalnikov kuhanih jajc, starih krožnikov, ki jih ni več dovolj za pogrinjek, pa kozarcev … Vse to smo kupili in zdaj bomo del tega zavrgli, del pa odpeljali v enega izmed centrov ponovne uporabe.
Ta prenova, ki mi je seveda požrla kar nekaj živcev, me je tudi marsičesa naučila. Odslej bom kupoval premišljeno, le to, kar potrebujem, in ustrezne kakovosti, ki bo zagotavljala dolgotrajno uporabo.

Še huje se nam dogaja s hrano. Nekoč hrana ni bila zavita v toliko embalaže, skoraj vsa embalaža je bila trajna, sestavine so shranjevali varčno (in to brez hladilnikov!), ostanke pa porabili ali pa jih namenili prehrani domačih živali.
Zato me prvič boli srce, ko je smetnjak, namenjen embalaži, trikrat prej poln kot smetnjak, namenjen biološkim odpadkom, drugič pa, ker je tudi teh preveč, saj zavržemo tudi tisto, kar bi z malo truda lahko porabili. In ko s polic in iz hladilnika mečemo v smeti hrano s pretečenim rokom – to je preprosto nespoštljivo in nikakor ni v skladu z ljudskim rekom: »Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga!« Spoštujmo hrano in uživajmo v domiselnih jedeh, pripravljenih iz »ostankov«. Saj je to, če drugega ne, v trendu. Ne samo med ekološko ozaveščenimi posamezniki, tudi med vrhunskimi kuharji, ki jim je izziv pripraviti slastne jedi iz poceni kosov mesa, sadja in zelenjave.
V tej številki vam ponujamo okusen jedilnik za vikend povsem brez odpadkov. Povezali smo se z društvom Ekologi brez meja,
ki so nam dali praktične napotke, kako brez večjega truda uspešno zmanjšati količino odpadkov v svojem domu. Tudi prihodnja številka bo bolj zelena in posvečena filozofiji »nič odpadkov«. To je trend, pa tudi način življenja in tradicija – naša, slovenska.
Nič naj ne gre v nič.

Kuharski nasvet

Peka z ananasom

Skrivnost peke z ananasom, brez da bi končali z razmočenim kolačem, je v tem, da ga prej spečemo; tako izparimo sok in okrepimo aromo.

Kazalo vsebine

Tema meseca: Divji začetek pomladi

  • Travniška juha
  • Poširana jajca z divjo holandsko omako
  • Divja ričota
  • Široki rezanci z maslom s kislico in pinjolami
  • Topli kruhki s koprivami in sirom
  • Panakota iz kislice z brinovim drobljencem

Sladice

  • Čokoladna torta z limeto
  • Obrnjena pita z banano
  • Jagodno-cimetove rezine
  • Mandljevi mafini brez glutena
  • Pena iz bele čokolade z rabarbaro v vinu

Glavne jedi

  • Lečna juha s kardamomom
  • Lazanja z bolonjskim ragujem
  • Rižota s spomladansko zelenjavo in piščancem
  • Morski sadeži s testeninskim rižkom in žafranom
  • Marinirana skuša z zelenimi olivami in stebelno zeleno
  • Svinjina z redkvicami po kitajsko
  • Govedina na žaru s sladko-pikantno omako

Puran za družinsko kosilo

  • Puranje peruti v pečici s krompirjem v foliji

Zrno do zrna - super kosilo

  • Bulgur in kvinoja z ohrovtom in čičerko iz pečice
  • Kamut v kremi iz jajčevcev

Vikend brez odpadkov

  • Zelenjava iz pečice z marinirano feto in limeto
  • Venčni kolač z ananasom in pasijonko
  • Zlati ananasov ledeni čaj z vaniljo
  • Domač vaniljev izvleček
  • Brancin s hrustljavimi krompirjevimi olupki in maslom z rakci
  • Solata s stoletno čebulo in paradižnikom
  • Tople čokoladno-kavne tortice s čokoladnim sirupom in sladoledom
  • Vložene limonove in limetine lupine
  • Dušena jagnjetina s korenjem in grahom ter gremolato
  • Krompirjevi njoki iz ponve
  • Jušna osnova iz ostankov
  • Drobljenec z arašidovim maslom in jagodičjem

Naučimo se

  • Kruhki bagel

Za manj odpadkov v kuhinji

Umetnost kave in mlečne pene

Novi časi za Dubrovnik

Šola okusov

  • Gostija (doma) vse leto

Skuhano

Kuhalnik

  • Katja Sreš, ekologinja brez meja