Bog že ve, zakaj nam je dal nos prav nad usta, nad njim pa oči in ob strani ušesa, ki so pri uživanju v hrani še najmanj pomembna.
Ko številni kulinarični pisci pišejo o brbončicah, ki se postavljajo pokonci, gredo meni ob branju teh izrabljenih opisov slastnosti pokonci lasje. Kot da bi bile po jeziku razporejene brbončice alfa in omega kulinaričnih užitkov. Kaj pa nos, s katerim vohamo čudovite in omamne arome, in oči, s katerimi se naslajamo v pričakovanju okusa že na videz obetavne jedi, ki jo postavijo pred nas, in, ne nujno na zadnjem mestu, tudi zapostavljena in daleč ob stran postavljena ušesa in sluh, ki nam prvi predstavi dogajanje v kuhinji in nas opozori, da se nam v nestrpnem pričakovanju približuje jed.
Koliko čudežev narave in evolucije je bilo potrebnih, da smo postali sposobni občutiti vse zgoraj navedeno, koliko izkušenj z raznovrstnimi okusi iz našega življenja je bilo potrebnih, da smo ugotovili, kaj nam je všeč. In koliko truda, vloženega v analize okusov, pokušanja in razmišljanj je za nami, da smo spoznali, kaj je res in kaj ne, kaj nam ugaja in kaj ne in kaj je samo kulinarična moda.
Ne smemo pozabiti, koliko dela je bilo opravljenega, da so vse sestavine, ki se znajdejo na naših krožnikih, zrastle, se zredile, prišle do kuhinje, bile nasekljane, narezane, zgnetene, skuhane in spečene, pa še na krožnik lepo položene, da lahko uživamo v njih.
Pa bi jih kar na hitro, brezbrižno ob gledanju televizije ali branju časnika pohrustali? To pač ne gre. To ni prav, je grdo, nespoštljivo in seveda nezdravo.
Vzemimo si čas za pripravo okusnih jedi, ki jih imamo radi, vzemimo si čas za uživanje v jedi. Razmislimo, ali je vredno izgubiti toliko časa za gledanje pocukranih nadaljevank in filmov, narejenih šablonsko, ki jih prekinjajo pet- do sedemminutni oglasi. Ali ni morda pomembneje in bolj zdravo del tega časa posvetiti uživanju v hrani in drugim početjem, ki nas izpolnjujejo bolj?
Tudi bolj zdravo je, saj bomo jedli počasi, z užitkom, v družbi in zato manj in boljše. Temu pravijo čuječno prehranjevanje. Velja poskusiti.