Dober tek 12 2018

  • Božična torta
  • Povabite na fondi!
  • Praznični kolači
  • Slavnostna večerja
NAROČI SE

Tema meseca:

Božična torta po vaše

piše: uredništvo

Ni božiča brez potice, a za božično ali novoletno večerjo bomo letos spekli tudi torto! Odišavili jo bomo s pomarančo, nadevali z brusnicami in premazali s kremo iz bele čokolade, potem pa jo bomo okrasili, da se bo bleščalo. Izberite enega od naših predlogov ali pa pustite domišljiji prosto pot in jo okrasite po svoje!

Mojmir Marko Šiftar je po mnenju vodnika Gault&Millau naš najobetavnejši mladi kuhar. Pri 26. letih ima za sabo zavidljive kuharske izkušnje: bil je kapetan slovenske mladinske kuharske reprezentance, napisal je edinstveno kuharsko knjigo, imel svojo oddajo, bil vodja kuhinje v Skipass hotelu v Kranjski Gori, od letos pa je vodja kuhinje v Kavalovi restavraciji Evergreen na golf igrišču v Smledniku. Pravi, da biti chef ne pomeni samo znati kuhati, ampak ustvarjati, voditi kuhinjo in znati delati z ljudmi.

Mojmir Šiftar

najobetavnejši mladi kuhar

Druge vsebine

Slavnostna večerja

Naj bo za božič ali novo leto, praznična večerja (ali kosilo) mora biti dobra in obilna. Pečenka ali fina riba, izbor prilog za vse okuse in izbrano vino … Ni treba, da je zapleteno, samo da je dobro!

Povabite na fondi!

Klasika zabav iz osemdesetih let se vrača! Ste za sirovega ali mesnega?

Uvodnik

Vodnik

piše: Darko Petelin

Pa smo ga končno dobili – vodnik po kulinarični Sloveniji. Ni Michelinov, saj je Slovenija morda premajhna zanj in država prevarčna, da bi vstopila v ta posel, je pa Gault&Millau skoraj tako prestižen kot njegov nekoliko starejši in bolj znani brat, a je dovolj ugleden in še uporabnejši.

Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika je vodnik tisti, ki koga kam vodi, in tudi ta vodnik lahko uporabimo tako, a bolj kot vodnika bi ga uporabil kot informatorja, torej poročevalca in obveščevalca, saj nam podaja zelo pester izbor za prehranjevanje in kulinarično razvajanje v 150 restavracijah vseh ravni.

Kot se za pravega Slovenca spodobi, se seveda ne strinjam prav z vsemi ocenami in razvrstitvami, saj bi število kuharskih kap (s katerimi so ocenjene restavracije) v nekaterih primerih gotovo in odločno porazdelil drugače, a je ta vodnik vendarle z naskokom najboljši, kar jih v Sloveniji imamo. Podaja urejeno in dovolj izčrpno informacijo o kulinarični ponudbi. Morda v nekaterih primerih premalo poglobljeno in preverjeno, včasih tudi nekoliko subjektivno, a gre za prvo izdajo in resnično smo lahko veseli, da ga imamo. V celoti deluje objektiven (kar je izjema pri nas) in verodostojen.

Naše zadovoljstvo je ob obisku restavracije odvisno od številnih dejavnikov. Jedilni list, vinska karta, urejenost in to, kar dobimo na krožniku, je le del celotnega doživetja. Veliko je odvisno od našega razpoloženja, družbe, energije in razpoloženja vseh gostiteljev, saj le vse skupaj ustvari doživetje, zaradi katerega se odločimo obiskati neko restavracijo.

Težko je tudi oceniti in razvrstiti najboljših deset restavracij po vrstnem redu. Dvomim, da sta dva Slovenca, ki bi na seznam uvrstila istih deset restavracij, kaj šele, da bi jih enako razvrstila. In skozi ta očala glejmo vsebino tega vodnika ali bolje informatorja.

Je pa zelo pohvalno in razveseljujoče, da so, kolikor je meni znano, edini, ki so razglasili tudi najboljšega med natakarji, Matica Šubica iz ljubljanskega Maxima. Prepričan sem, da imamo več dobrih kuharjev kot natakarjev – na srečo in hkrati žal.

No, pa ne pozabimo na letni čas in praznike, ki so pred nami. To ni najprimernejši čas za obisk prepolnih restavracij in gostiln. To je čas, ko se raje posvetimo svojim kulinaričnim spretnostim in jih ustvarjajmo doma – za družino in prijatelje. Vsi »Dobertekovci« vam želimo veliko kulinaričnih uspehov, res lepe in vesele praznike in seveda vse najlepše v prihodnjem letu.

Kuharski nasvet

Popoln rostbif

Skrivnost se skriva v peki: za vsakih 500 g mesa računamo 20 minut pri 200 °C (brez ventilacije). Jed je najbolje pojesti takoj, ostanke pa lahko zavijemo v aluminijasto folijo in v hladilniku hranimo do 3 dni.

Kazalo vsebine

Tema meseca: Božična torta po vaše

  • Torta z belo čokolado, pomarančo in brusnicami
  • Španski vetrci

Sladice

  • Božični kolač za čokoholike
  • Bananini mafini s smetanasto kremo in karamelom
  • Palačinke s pomarančno omako (crêpes Suzette)
  • Začinjene sirčkove rezine z javorovim sirupom in orehi pekani

SOLATA IN JUHA

  • Solata z dimljeno skušo in marinirano rdečo čebulo
  • Enolončnica s pršutom, ohrovtom in fižolom

GLAVNE JEDI

  • Pikantne testenine s školjkami in ohrovtom
  • Makarončki z mesnimi kroglicami
  • Bogata ribja pita
  • Pastinakovi njoki
  • Ocvrti piščančji zrezki in zeljnata solata z jogurtom
  • Segedin golaž
  • Pljučni file Stroganov

PRAZNIČNI PIŠČANČJI ZREZKI Z BUČNICAMI

  • Piščančji zrezki z bučnimi semeni in pire iz pečene buče z bučnim oljem

NOSTALGIČNI PRIGRIZKI ZA PISANO DRUŽBO

  • Ostrige z omako mignorette
  • Lovska štruca
  • Najboljši tatarski biftek

POVABITE NA FONDI!

  • Sirov fondi
  • Mesni fondi

ČOKOLADNA DELAVNICA

LETNO KAZALO

PRAZNIČNI KOLAČI

  • Božično deblo s karamelno kremo
  • Smrečica iz brusnično-pomarančnih polžkov
  • Praznični skutni kolač
  • Natašina orehova potica z drožmi
  • Pirin šarkelj

DROBNE KRHKE RADOSTI

  • Medeni pingvinčki
  • Čokoladno-pomarančni piškoti
  • Piškoti snežinke
  • Čokoladna tablica z jelenčki in snežaki

SLAVNOSTNA VEČERJA

  • Zelenina juha z lešniki in tartufovim oljem
  • Morska žaba z žafranovo omako
  • Rostbif v soli
  • Svinjska pečenka z javorovim sirupom in jabolki
  • Zavitek s kostanjem, špinačo in modrim sirom
  • Pahljačasto zarezan poprast krompir
  • Solata iz rukole, orehov in granatnega jabolka
  • Dušen koromač na maslu
  • Kremasto pečena čebula

ŠOLA OKUSOV

  • Domači kruh za novoletno zaobljubo

ZAPISKI

  • 14 piškotov z vsega sveta

NAŠI NAJBOLJŠI KUHARJI

SKUHANO

Chef's stage pop up Ljubljana

SKUHANO

TEDEN ITALIJANSKE KULINARIKE

Kuhalnik

  • Mojmir Šiftar, najobetavnejši mladi kuhar