Dober tek 10 2018

  • Dušenje
  • Hruške
  • Testenine kot v Italiji
  • Intervju: David Skoko
NAROČI SE
Trije načini za kosmiče čez noč: z malinami, s korenčkom in s tropskim pridihom

Tema meseca:

Dušenje

piše: Eva Lunc

Ko se dnevi krajšajo, postajajo hladnejši in se vse upočasni, je tudi čas za počasno kuhanje. Dušenje je preprosta kuharska tehnika, s katero pripravimo jedi, ki ogrejejo telo in duha, za vsak dan ali za posebne priložnosti.

Naučimo se:

Progasta čokoladno-pomarančna torta

Na zunaj je videti kot preprosta čokoladna torta, ko pa jo prerežemo, se razkrije pravo presenečenje – torta, ki zagotovo naredi vtis. Nekaj časa in potrpežljivosti bo treba, a če nam boste sledili korak za korakom, bo šlo zlahka. Projekt za turoben jesenski dan, ki naj se konča spektakularno!

Gojeni brancini in orade so izjemno kakovostne ribe, za božjo voljo, saj jemo gojene piščance, kokoši, jagenjčke, ovce, krave ... vse je vzgojeno, kaj pa potem manjka gojenim ribam?!

David Skoko

restavracija Batelina, Banjole

Druge vsebine

Hruške debeluške

Hruške so v paru z jabolki naše najbolj priljubljeno domače jesensko sadje, a včasih kar malo zapostavljene. A tokrat so zvezde naših najboljših jesenskih sladic.

Pristna italijanska pašta

Testenine obožujemo vsi, a največji mojstri pašte so Italijani, ki znajo iz najbolj preprostih sestavin pričarati prave poslastice. Eden takih mojstrov je bil Antonio Carluccio.

Uvodnik

Dan, ki naj traja vse leto

piše: Darko Petelin

Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, je dan, ki naj v nas spodbudi zavedanje, da so naravni viri omejeni, da z našo edino Zemljo ravnamo »kot svinja z mehom«, da smo brezbrižni do okolja in praviloma tudi do hrane. Statistika pravi, da je večini prav malo mar, kaj se s hrano dogaja, preden pride v naše hladilnike, in kakšne kakovosti v resnici je.
Na svetu je skoraj milijarda lačnih in tudi milijarda predebelih. Klasično kmetijstvo izginja zaradi lobističnih vplivov multinacionalk na izvoljene politike, ki uslužno poskrbijo, da pod krinko napredka in novih tehnologij sistematično uničujemo biotsko raznovrstnost in okolje in postajamo odvisni od korporacij, ki že imajo moč, večjo od orožja. Lahko vplivajo na lakoto, na cene hrane in na kakovost hrane, ki pogosto ni več varna.
Legalizirali smo pretiran izlov rib iz oceanov, legalizirali smo gensko spremenjeno hrano, zaradi komercialnih interesov smo legalizirali tudi številne dodatke hrani, samo zato da jo lažje
prepeljemo, da je lepše obarvana, da ima močnejši okus, seveda pa je posledično tudi manj zdrava.
Bojim se, da so vsa gibanja ozaveščanja potrošnikov donkihotovski boj z mlini na veter, saj se morajo boriti proti navezi kapitala in izvoljenih predstavnikov, ki se tudi deklarativno ne zavzemajo več za čisto in zdravo okolje, kaj šele zares, z dejanji. Kot bi živeli le za ta trenutek.

Zato sem prepričan, da bi se morali pogosteje, večkrat na leto spomniti na cilje, ki jih obeležuje in postavlja 16. oktober.
Tudi tu velja vodilo: »Misli globalno, deluj lokalno.« Podprimo akcije, povezane s spoštljivejšim odnosom do hrane, podprimo prizadevanja pretežno nevladnih organizacij, usmerjena v zdravo prehrano, povezano z ekološko pridelavo, odgovornim odnosom do narave, vode, morja, zraka … Uživajmo čim več pridelkov lokalnih pridelovalcev, skrbimo za kakovost hrane in jo spoštujmo.
In ne pozabimo, da problema lačnih po svetu ne moremo rešiti z vojaškimi transportnimi letali, ki namesto bomb občasno mečejo lačnim vreče riža. Rešimo ga lahko le sistemsko, z
reševanjem vzrokov za njihovo pomanjkanje.
Žal ne vidim razloga, da bi iz te uvodne besede, namenjene dnevu hrane, velo veselje in šaljivost. Morda prihodnjič. Do takrat pa uživajmo v odličnih jedeh, ki se nam ponujajo v tej številki, a ne pozabimo tudi na drugo plat te zgodbe.

Kuharski nasvet

Za uspešno dušenje je ključna primerna kozica. Najboljše so težke litoželezne kozice, ki enakomerno prevajajo vročino in jed lahko kuhamo počasi ter nežno pri nizki temperaturi. Hrana se mora tesno prilegati v kozico, ki mora biti dovolj globoka, da ostane prostor za kroženje pare nad jedjo.

Kazalo vsebine

VSE O DUŠENJU ZA JEDI Z DUŠO

  • Dušenje goveje ličnice z gorčičnim maslom
  • Dušeno goveje stegno z zelenjavno omako
  • Dušena svinjska vratovina
  • Enolončnica s svinjino, jabolčnikom in topinamburjem
  • Dušen cel piščanec z zelenjavo
  • Krapov paprikaš

SLADICE

  • Newyorška sirova torta
  • Rižev kolač, odišavljen s pomarančo
  • Malinove linške rezine
  • Karamelne rezine z oreščki
  • Limonove rezine
  • Karamelni kruhov narastek z jabolki
  • Kupe s pečeno kutino in desertnim vinom

JUHE IN SOLATA

  • Juha iz pečenega česna in čebule
  • Paradižnikova juha s sirovimi kruhki
  • Solata s tunino, avokadom in jajci

GLAVNE JEDI

  • Rižota s kostanjem in gorgonzolo
  • Losos s porom v škrniclju
  • Skuše po maroško
  • Nadevan piščanec s sirom, špinačo in gobami
  • Svinjske zarebrnice po lyonsko
  • Jelenovi steaki z robidovo omako
  • Svinjska jetra z gobovim ragujem

PURAN ZA VITALNOST

  • Puranji medaljoni v masleni omaki z rožmarinom

HRUŠKE DEBELUŠKE

  • Hruške, poširane s sivko, in kolački s hruškovim likerjem
  • Hruškova pita z jagodičjem
  • Čokoladni hruškov kolač
  • Hruškove pite iz listnatega testa s kremo iz roqueforta
  • Pikantni hruškov čatni

ŽITA ZA ZAJTRK

  • Kosmiči čez noč
  • Žitne rezine za zdravo energijo

PRISTNA ITALIJANSKA PAŠTA

  • Linguine s triljami v karijevi omaki
  • Debeli špageti s polpetkami iz mesa in jajčevcev

ČAROVNIŠKA ZABAVA

  • Strašni kolački za noč čarovnic

NAUČIMO SE

  • Progasta čokoladno-pomarančna torta

SVET PIJAČ

  • Kava za lep začetek dneva

INTERVJU

  • David Skoko

ŠOLA OKUSOV

  • Teden restavracij vse leto

SKUHANO

KUHALNIK

  • Tina B. P. Samsa in Lucija Ružič, ustvarjalki fižolovih namazov