Zloženka z jajčevci, krompirjem in kozjim sirom
Zloženka z jajčevci, krompirjem in kozjim sirom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min
KOLIČINA: za 6–8 oseb kot priloga, za 4–6 kot glavna jed
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 jajčevci
- 5 podolgovatih paradižnikov
- 2 srednje veliki rdeči čebuli
- 2 stroka česna
- oljčno olje
- 500 g krompirja čvrste sorte
- 4 vejice limonskega timijana
- lupinica ½ neškropljene limone
- 175 g mehkega kozjega sira
- 100 g črnih oliv
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Jajčevce po dolgem narežemo na tanke rezine, paradižnik pa na tanke kolobarje. Tudi čebulo zelo tanko narežemo, česen pa stremo.
V ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja in na njem rjavo popečemo rezine jajčevcev po obeh straneh, nato temperaturo znižamo in pečemo še toliko časa, da se zmehčajo. Med pečenjem bo treba dodati še malo olja, a ne pretiravajte. (Rezine jajčevcev lahko spečemo tudi v pečici: premažemo jih z malo olja, položimo na pekač in pečemo kakih 15 minut; a tekstura bo malce drugačna, kot če jih spečemo v ponvi.) Med peko jih posolimo. Vsako porcijo pečenih rezin poberemo iz ponve in jih položimo na dvojno plast kuhinjske brisače.
V ponvi segrejemo še žlico olja in na njem na srednjem ognju čebulo pražimo 10 do 12 minut, nato dodamo česen in pražimo še nekaj minut.
Krompir narežemo na zelo, zelo tanke rezine – najhitreje in najbolje bo šlo z mandolino.
Pekač namažemo z oljčnim oljem in vanj v plasteh naložimo zelenjavo: začnemo s polovico s krompirja, nadaljujemo s polovico jajčevcev, čebule in paradižnika. Plasti vsakič posujemo z lističi timijana, limonovo lupinico, nadrobljenim kozjim sirom, nasekljanimi olivami, solimo in popramo ter pokapamo z oljčnim oljem. Nato dodamo še eno plast jajčevcev, čebule in paradižnika ter vse druge dodatke, končamo pa s preostalim krompirjem, ki ga lično razporedimo po vrhu. Premažemo z oljčnim oljem in pečemo približno 50 minut. Zloženka mora biti mehka, krompir zgoraj pa tudi lepo zlato rjavo zapečen.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.