Zelenjavne spirale
Kuhinje sveta poznajo najrazličnejše vrste nabodal. Od mesnih in ribjih do zelenjavnih in mešanih. Posebna vrsta nabodala je spirala.
Zelenjavne spirale
Kuhinje sveta poznajo najrazličnejše vrste nabodal. Od mesnih in ribjih do zelenjavnih in mešanih. Posebna vrsta nabodala je spirala.
Spirala je razmeroma nova oblika nabodala, njena posebnost je privlačna oblika. Seveda ni primerna za vsako živilo, ampak predvsem za gomoljno zelenjavo, kot je krompir, in nekatera druga živila. Prednost oblike spirale je, da se jed hitro zapeče.
Obstajajo posebni rezalniki za spirale, a z malo spretnosti jo lahko izrežemo z navadnim ostrim nožem.
Sestavine
- 2 manjši bučki
- 4 krompirji (lahko tudi sladki)
- 70 g moke
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 1 žlička česna v prahu
- sol in poper
- oljčno olje
Priprava
Bučke in krompir operemo in osušimo, krompir po potrebi olupimo. Nato jih po dolžini nabodemo na lesena ali kovinska nabodala, z nožem previdno izrežemo spirale in malce raztegnemo vzdolž nabodal.
V globokem krožniku zmešamo moko, sladko papriko, česen, sol in poper ter v mešanici povaljamo pripravljeno zelenjavo.
Spirale razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih pokapamo z oljčnim oljem. V pečici jih pečemo približno 15 minut na 200 °C. Postrežemo jih z najljubšimi pomakami.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.