Zelenjavna pica
Zelenjavna pica
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
testo
- 10 g kvasa
- 1,25 dl vode
- 250 g moke
- 1 žlička soli
- 2 žlici bučnega olja
- olje za pekač
omaka
- ½ čebule
- 1 drobno narezan strok česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 300 g paradižnika (olupljenega in narezanega na koščke)
- sol
- poper
- majaron
obloga
- 1 rumena bučka
- 1 zelena bučka
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 200 g kuhanega laškega fižola
- olupljen koren hrena
- 50 g trdega sira
Priprava
Najprej pripravimo testo za pico. Kvas raztopimo v mlačni vodi. Moko, kvas, sol in bučno olje damo v posodo multipraktika in sestavine zgnetemo v voljno testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati približno pol ure.
Medtem pripravimo omako. Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke. V kozici segrejemo žlico oljčnega olja ter narezano čebulo in česen podušimo na blagem ognju. Dodamo paradižnik in kuhljamo slabih 20 minut. Omako začinimo s soljo, poprom in majaronom.
Globok pekač namažemo z oljčnim oljem. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v pravokotnik, ki je nekoliko večji, kot dno pekača. Namaščen pekač obložimo s testom, naredimo nekoliko roba in testo namažemo s paradižnikovo omako.
Zdaj pripravimo še oblogo za pico. Zelenjavo očistimo, operemo, narežemo na kolobarje in s fižolom razporedimo po testu. Pico pečemo v prej ogreti pečici pri 250 °C približno 8 do 10 minut. Pečeno pico lahko po želji potresemo z naribanim hrenom in sirom. Nato jo narežemo na poljubne kose in takoj ponudimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.