Sestavine

  • 200 g kruha iz kislega testa
  • 1 žlica semen kumine
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 1 korenček
  • 1 krompir
  • 6 dl zelenjavne jušne osnove
  • 100 g češnjevega paradižnika
  • 1 pločevinka (400 g) paradižnika (pelatov)
  • ščep sladkorja
  • 2 lovorova lista
  • 1 vejica rožmarina
  • 2 vejici timijana
  • 1 steblo zelene
  • 200 g cvetače
  • 150 g belega zelja
  • 1 žlička worcestrske omake
  • sol in poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Kruh narežemo na kockice in ga razprostremo po velikem pekaču skupaj s kumino, pokapljamo s polovico olja in malo solimo. Pečemo 10 do 15 minut, da se kruhove kocke zlato in hrustljavo zapečejo.

2.

Medtem v veliki kozici na srednjem ognju segrejemo preostalo olje. Dodamo sesekljan česen, na kockice narezana korenček in krompir ter ob pogostem mešanju pražimo 5 minut, da se vse malo zmehča.

3.

Prilijemo jušno osnovo, razpolovljene češnjeve paradižnike in sesekljane pelate, sladkor in zelišča, ki smo jih povezali v šopek, drobno narezano stebelno zeleno, solimo in popramo ter zavremo. Zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 10 minut, nato dodamo na cvetke razdeljeno cvetačo in na rezance narezano zelje. Kuhamo 15 minut, da je zelenjava mehka.

4.

Nazadnje vmešamo worcestrsko omako, odstranimo zelišča in juho postrežemo v skodelah s kuminovimi kruhki.

4