Zdrobova strjenka z breskvami in malinovo omako
Zdrobova strjenka z breskvami in malinovo omako
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2017
ČAS PRIPRAVE: 30 min + ohlajanje
KOLIČINA: 16 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 l mleka
- 200 g pšeničnega zdroba
- 150 g sladkorja
- 7 jajc
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica 1 limone
malinova omaka
- 250 g malin
- 100 g sladkorja (oziroma po okusu)
- jedilni škrob (po potrebi)
- sveže ali vložene breskve in maline za oblogo
- sladka smetana, ko postrežemo
Priprava
V kozici zavremo 8 dl mleka s polovico sladkorja, vaniljevim sladkorjem in limonovo lupinico.
Posebej v 2 dl hladnega mleka gladko razmešamo 7 rumenjakov in zdrob ter mešanico zakuhamo v vrelo mleko. Med stalnim mešanjem kuhamo 8 do 10 minut.
Medtem iz beljakov in preostale polovice sladkorja stepemo trd sneg in ga zamešamo v vreli zdrob. Z nastalo maso napolnimo pravokoten tortni obod velikosti 20 x 30 cm in jo ohladimo. Hladnemu zdrobu odstranimo obroč.
Pripravimo malinovo omako: iz malin in sladkorja skuhamo gosto maso in jo prepasiramo (po potrebi jo zgostimo z malo škroba). Omako ohladimo.
Sladico obložimo z malinami in narezanimi breskvami, narežemo na rezine ali kocke ter ponudimo z malinovo omako in stepeno sladko smetano.
Nasvet
Če nimamo pravokotnega modela, lahko uporabimo okroglega s premerom 28 cm.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.