Zdrobov kolač z ringloji in bučnim oljem
Zdrobov kolač z ringloji in bučnim oljem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min
KOLIČINA: 12–14 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
kvašeno testo
- 2 žlici bučnega olja
- 1 dl mleka
- 1 zavitek kvasa
- 320 g moke
- 4 žlice kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- maslo za pekač
- rumenjak za premaz
zdrobova krema
- 1 vaniljev strok
- 4 dl mleka
- 150 g medu
- 100 g pšeničnega zdroba
- 250 g skute (z 10 % maščobe)
- 2 jajci
- sok in lupina 1 limone
- 4 žlice jajčnega likerja
- 300 g ringlojev, razpolovljenih in brez koščic
Priprava
Najprej pripravimo testo. Bučno olje z mlekom segrejemo in v njem razpustimo kvas. V primerno posodo presejemo moko in naredimo jamico. Vanjo nalijemo mleko, zamešamo kvasec in pustimo pokrito vzhajati 15 minut. Nato dodamo ostale sestavine in zgnetemo v gladko testo. Postavimo na toplo in pustimo vzhajati do dvojne količine.
Medtem pripravimo kremo. Vaniljev strok po dolžini prerežemo in izpraskamo sredico. Oboje zavremo v mleku, dodamo med in zdrob ter ob mešanju kuhljamo eno minuto. Nato odstavimo, vmešamo skuto, obe jajci, limonov sok, nastrgano limonovo lupinico in jajčni liker ter nadev ohladimo.
Vzhajano testo prerežemo na pol. Eno polovico razvaljamo v krog s premerom 30 cm in ga položimo na namaščen model za torte premera 26 cm. Ob obodu modla naredimo nekoliko privzdignjen rob. Tudi drugo polovico testa razvaljamo in nato razrežemo na ozke trakove.
Nekaj zdrobove mase namažemo na testo. Po nadevu porazdelimo ringloje, pokrijemo s preostalo kremo in poravnamo. Testene trakove mrežasto nadevamo na kremo, premažemo z rumenjakom in pečemo 40 minut pri temperaturi 180 °C v pečici.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.