Zapečene testenine s klobaso, žajbljem in bučo
Zapečene testenine s klobaso, žajbljem in bučo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 40 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 majhna muškatna buča
- 2 žlički oljčnega olja
- pest žajblja
- 4 sveže klobase (pečenice)
- nariban muškatni orešek (približno ¼ celega)
- 350 g testenin velikih školjk
- 50 g masla
- 50 g moke
- 8,5 dl mleka
- 50 g parmezana
- 100 g sira fontina ali 125 g mocarele
- malo tartufovega olja
- sol
- poper
- parmezan, ko postrežemo
Priprava
Bučo olupimo, ji odstranimo semena in meso narežemo na majhne koščke. Skupaj z žlico vode jih damo v skledo, ki je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici. Bučo v mikrovalovni pečici pri visoki jakosti segrevamo 10 minut oziroma dokler se ne zmehča. Medtem v ponvi segrejemo olje, dodamo nasekljane žajbljeve lističe in jih pražimo 1 minuto. Klobasam olupimo kožo in meso oblikujemo v kroglice približno v velikosti neolupljenih lešnikov. Kroglice dodamo v ponev in jih pečemo, da se rjavo obarvajo. Polovico buče primešamo kroglicam in damo na stran. Preostalo bučo pretlačimo skupaj z morebitno tekočino, ki je ostala v skledi, muškatnim oreškom ter soljo in poprom.
Pečico segrejemo na 220 °C. Testenine v veliki količini osoljene vode kuhamo nekaj minut manj, kot je navedeno na embalaži. Medtem v kozici stopimo maslo, dodamo moko in zmešamo v pasto. Segrevamo 1 do 2 minuti in medtem neprestano mešamo, nato pa postopoma vmešamo mleko, da dobimo gladko omako. Dodamo pretlačeno bučo, nariban parmezan ter obilo soli in popra. 3 do 4 žlice omake primešamo mesnim kroglicam, da jih malo navlažimo.
Preostalo bučno omako nalijemo v pekač za narastke. Testenine odcedimo, malo vode, v kateri so se kuhale, pa naj ostane v kozici, da se školjke ne zlepijo. Školjke, ki so se natrgale, vzamemo iz kozice in jih potresemo po omaki. Cele školjke razporedimo po pekaču in jih potisnemo v omako, tako da samo vrhovi gledajo ven. Vsako školjko nadevamo z mešanico z mesnimi kroglicami. Školjke posipamo z naribanim sirom fontina ali nasekljano mocarelo. Po želji jih lahko posipamo tudi še z malo parmezana in pokapljamo s tartufovim oljem. Jed pečemo 30 minut, da se zlato rjavo zapeče.
Nasvet
Testenine, ki jih uporabimo pri tem receptu, so velike školjke (conchiglioni). Če jih ne dobimo, lahko brez skrbi uporabimo tudi manjše školjke in pred peko vse sestavine enostavno zmešamo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.