Sestavine

  • 1 strok vanilje
  • tanko obrezana lupinica ½ limone
  • 3 dl sladke smetane
  • 100 g malin
  • 4 rumenjaki
  • 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
  • 2 žlici sladkorja demerara

Priprava

1.

Vaniljev strok razpremo in semena postrgamo v kozico. Dodamo limonovo lupinico, smetano in prazen strok. Segrevamo tik do vrelišča, toliko časa, da se ob robu kozice pojavijo drobni mehurčki. Odstavimo in pustimo, da se smetana prepaja 15 minut.

2.

Pečico segrejemo na 160 °C. Štiri modelčke postavimo v pekač in vanj nalijemo toliko vode, da ostane približno 2 cm modelčkov nad gladino.

 

3.

Maline razdelimo v modelčke, nekaj jih prihranimo. Rumenjake in sladkor z električnim mešalnikom stepamo približno 3 minute, da nastane zelo svetla in penasta masa. Iz ohlajene smetane odstranimo limonovo lupinico in vaniljev strok, nato jo počasi vmešamo v rumenjakovo mešanico. Prelijemo jo v vrč, nato pa skozi sito v modelčke. Okrasimo s prihranjenimi malinami in postavimo v ogreto pečico za 20 do 25 minut, da na kremi nastane kožica, a se še malo zatrese, če pekač dregnemo. Pustimo, da se kremice ohladijo, nato jih postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure.

4.

Če nimamo ročnega gorilnika, močno razgrejemo žar v pečici. Kremice posujemo s sladkorjem demerara in ga karameliziramo z gorilnikom ali v pečici, da se sladkor stopi in zahrusta. Počakamo 5 minut, preden ponudimo.

3