Sestavine

  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 8 velikih jajc
  • groba morska sol in grobo mlet poper
  • velika vejica pehtrana ali šopek peteršilja
  • 50 g naribanega sira grojer ali raclette
  • 1 dl sladke smetane

ko postrežemo

  • 100 g vodne kreše
  • opečen kruh

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 160 °C (ali na 140 °C z ventilacijo) in zavremo lonec vode. V 4 plitve nepregorne modelčke damo po 1 žlico olja in v vsako ubijemo 2 jajci. Začinimo z grobo morsko soljo in grobo mletim poprom, posujemo z nasekljanim pehtranom ali peteršiljem ter sirom, nazadnje pa prelijemo s smetano.

2.

Modelčke postavimo v pekač in prilijemo toliko vrele vode, da sega do polovice višine modelčkov. Pekač previdno prenesemo v pečico in jajčka pečemo 6 do 8 minut ali toliko časa, da se beljaki učvrstijo, rumenjaki pa so še tekoči. Postrežemo takoj, zraven pa ponudimo vodno krešo in pogačice s slanino ali opečene kruhke.

3