Zapečen krompir z gobami in panceto
Zapečen krompir z gobami in panceto
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 30 min + namakanje
KOLIČINA: za 6–8 oseb kot priloga, za 4 osebe kot glavna jed
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 6 strokov česna
- 1 čebula
- 3 lovorovi listi
- 3 timijanove vejice + nekaj timijanovih listkov
- 6 dl sladke smetane
- 6 dl polnomastnega mleka
- 150 g pancete v kockah
- 25 g masla + košček masla za pekač
- 250 g divjih gob
- 1 ¼ kg srednje velikega krompirja
- 1 muškatni orešek
- Sol
- Poper
Priprava
Olupljeno čebulo prerežemo na dve polovici in ju damo v kozico, priložimo česen, lovorove liste in timijanove vejice, prilijemo sladko smetano in mleko, na nizki temperaturi počasi segrevamo do vrenja, nato kozico delno pokrijemo s pokrovko in kuhamo 20 do 30 minut, da se čebula zmehča, smetanova omaka pa malo zgosti. Kuhalno ploščo ugasnemo in še 1 uro namakamo.
Smetanovo omako precedimo v vrč ali skledo in zelišča zavržemo. Česen in čebulo damo v multipraktik in ju zmeljemo v gladko pasto. Po potrebi dodamo malo smetanove omake. Nato kremo vmešamo v smetanovo omako in začinimo z dvema žličkama soli.
Panceto damo v hladno ponev in jo na srednji temperaturi počasi segrevamo, da se maščoba razpusti, meso pa zares hrustljavo zapeče. S penovko zapečeno panceto poberemo iz ponve, v ponev pa damo maslo in nasekljane očiščene gobe. Temperaturo povečamo in gobe popražimo, da tekočina izhlapi, gobe pa se zlato zapečejo.
Neolupljen, skrbno opran krompir kar se da tanko narežemo. Velik pekač za narastke namastimo z maslom in ga obložimo s krompirjevimi rezinami. Krompir posipamo s hrustljavo panceto, gobami, malo sveže naribanega muškatnega oreška in poprom. Na koncu vse počasi prelijemo s smetanovo omako, da steče med plasti. Jed posipamo še s timijanovimi listki in pekač pokrijemo s folijo.
Pečico segrejemo na 180 °C. Jed pečemo 50 minut, nato folijo odstranimo in pečemo še 20 do 30 minut, da se vrh zlato in hrustljavo zapeče. Z nožem preverimo, ali je krompir dovolj mehak. Nato mora jed počivati 10 do 15 minut. Zraven se prileže zelena solata.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.