Sestavine

  • 2 korenčka, porovo steblo
  • 1 peteršiljev koren
  • ½ gomolja zelene
  • 1 velika čebula
  • 750 g vratovine
  • sol
  • poper
  • ščepec zdrobljenih klinčkov
  • ščep mletega pimenta
  • ščep timijana
  • 2 stroka česna
  • 6 brinovih jagod
  • 0,5 dl olja
  • 1 žlička ostre mlete paprike
  • worcestrska omaka po okusu
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • kanček kisa
  • 2,5 dl rdečega vina
  • 1 lovorov list
  • goveja jušna osnova za zalivanje
  • 4 žlice mahovnic ali brusnic

Priprava

1.

Korenček, peteršiljev koren in zelenin gomolj operemo, olupimo in narežemo na tanke lističe. Por operemo, očistimo in narežemo na kolobarčke. Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na tanke kolobarje.

2.

Meso narežemo na približno 60 g težke kose; začinimo s soljo, poprom, klinčki, pimentom in timijanom (meso lahko začinimo že prejšnji dan in shranimo v hladilniku). Česen olupimo in nasekljamo skupaj z brinovimi jagodami.

3.

V dovolj veliki ponvi segrejemo olje in marinirane kose mesa na vseh straneh spečemo do lepe barve. Meso poberemo iz ponve in na toplem prihranimo.

4.

V soku od pečenja mesa prepražimo korenovke, por in čebulo. Začinimo z mleto papriko, worcestrsko omako in paradižnikovo mezgo, hitro prepražimo, zalijemo s kisom in dolijemo nekaj rdečega vina. Omaki dodamo lovorov list in meso, začinimo s česnom in brinovimi jagodami ter vse skupaj na blagem ognju pokrito dušimo toliko časa, da se meso zmehča. Vmes po potrebi dolivamo preostalo rdeče vino in govejo jušno osnovo. Na koncu omako pikantno začinimo in vmešamo mahovnice.

19