Sestavine

  • 500 g na rezance narezanega rdečega zelja
  • 150 g grobe morske soli
  • 5 dl jabolčnega kisa
  • 2 dl rdečega vina
  • 400 g sladkorja
  • 2 žlički poprovih zrn
  • 6 lovorovih listov
  • 2 žlici rumenih gorčičnih semen

Priprava

1.

Narezano zelje damo v cedilo nad kuhinjsko korito in ga potresemo s soljo. Počakamo 2 do 3 ure, nato ga odcedimo in splaknemo, da odstranimo sol. Posušimo ga s čisto kuhinjsko krpo.

2.

Kis, vino, sladkor, poprova zrna in lovorove liste damo v kozico, zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhljamo, da se tekočina pokuha na polovico. Odstavimo in pustimo 10 minut.

3.

Skozi fino cedilo pripravek precedimo v vrč ali skledo; poper in lovor zavržemo. Zelje in gorčična semena damo v veliko skledo in jih zalijemo s precejenim pripravkom. Zelje skupaj s tekočino napolnimo v vroče sterilizirane kozarce in zapremo. Hranimo ga lahko en mesec v hladilniku.

17