Sestavine

  • 1,5 kg svežih manjših jurčkov
  • 5 dl belega vinskega kisa
  • 5 dl vode
  • 1 žlica soli
  • 4 lovorovi listi
  • 12 poprovih zrn
  • pribl. 2,5 dl oljčnega olja
  • česen (po želji)

Priprava

1.

Jurčke očistimo in otremo z vlažno krpo. Glede na velikost jih razpolovimo ali razrežemo na četrtine. V primerni kozici zavremo vodo s kisom, soljo, lovorovim listom in šestimi poprovimi zrni; na blagem ognju kuhljamo približno 10 minut. Pripravljene jurčke stresemo v vrelo vodo in jih kuhljamo 10 minut, nato pa s penovko poberemo iz prevretka in na cedilu dobro odcedimo. Gobe stresemo na papirnate brisače, kjer jih pustimo 24 ur, da se dobro posušijo; vmes jih nekajkrat obrnemo.

2.

Jurčke napolnimo v tri sterilizirane kozarce. V vsak kozarec damo lovorov list in nekaj poprovih zrn. Dolijemo toliko oljčnega olja, da so gobe popolnoma pokrite. Po želji lahko damo v kozarec tudi strok česna.

3.

Kozarce zapremo in postavimo za en mesec na temno in hladno mesto. Vložene jurčke lahko v zaprtih kozarcih hranimo približno eno leto – morajo pa biti vedno na hladnem v temnem prostoru. Ko kozarec odpremo, bodimo pozorni, da so gobe vedno pokrite z oljem.

Nasvet

Tekočino od vloženih jurčkov lahko uporabimo kot preliv za poljubno solato.

20