Vietnamski zvitki s kozicami
Vietnamski zvitki s kozicami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2014
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: 12 zvitkov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
omaka
- 2 stroka česna
- 1 majhen rdeč čili
- 1 žlica drobno nasekljanega ingverja
- 1 žlica rjavega drobnega sladkorja
- 3 žlice ribje omake
- sok 1 limete
zvitki
- 100 g riževih ali steklenih rezancev iz fižolovega škroba
- 12 listov riževega papirja
- pest metinih listov
- 18 kuhanih kozic
- 2–3 večjih listov solate ledenke
- 1 korenček
- 75 g kumare
- pest koriandra
- pest tajske bazilike
- pest drobnjaka
- 50 g fižolovih kalčkov
Priprava
Česen drobno nasekljamo, čiliju odstranimo semena, če ne želimo, da je preveč pekoč, in ga drobno nasekljamo. Omako za pomakanje pripravimo tako, da česen, čili, ingver in sladkor zdrobimo v možnarju, nato vmešamo še ribjo omako in sok limete. Po želji lahko vse skupaj zmešamo tudi v manjšem mešalniku.
Riževe rezance za 15 minut namočimo v vroči vodi, nato jih dobro odcedimo. Pripravimo vse sestavine za nadev, tako da jih bomo imeli pri roki. Kozice razpolovimo po dolžini, liste solate natrgamo na 12 delov, korenček in kumaro pa narežemo na paličice.
Ko pripravimo vse sestavine, pomočimo rižev listič za zvitke v vročo vodo, da se v celoti zmehča (približno 10 do 15 sekund) nato ga položimo na kuhinjsko krpo, da se odcedi.
Rižev listič položimo na desko. Na en konec lističa položimo nekaj metinih listov in tri polovice kozic.
Na kozice položimo nekaj solate, nato nekaj rezancev, palčke korenčka in kumare, malo zelišč in na koncu še kalčke. Pazimo, da ni preveč nadeva, saj bomo imeli sicer težave pri zvijanju.
Rob riževega lističa, ki nam je najbližje, dvignemo in ga zavijemo čez nadev, ki ga držimo s prsti, da nam ne uide, zvitek pa začnemo tesno zvijati.
Ko smo približno na polovici, zavihamo zunanja robova zvitka na noter, čez nadev, tako da je zvitek popolnoma zaprt z vseh strani.
Tesno zvijamo naprej, da porabimo ves listič. Zvitke na polovici diagonalno prerežemo na pol in postrežemo z omako.
Nadevi
Poigrajte se z nadevi in ustrezite različnim okusom! Namesto kozic se lahko odločite tudi za rezinice pečene račke ali rožnato pečene govedine, zelenjavni mešanici lahko dodate trakove rdeče paprike in na tanke trakove narezano mlado čebulo, v zvitkih pa se odlično znajde tudi eksotično sadje kot sta mango ali papaja, če dodate sesekljane arašide, pa bodo zvitki prijetno hrustljavi.
Nasvet
Okrogle riževe lističe lahko kupimo v različnih velikostih. Večji lističi so primernejši, saj jih lažje zvijamo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.