Veganska slanina
Veganska slanina s hrustljavo sladko skorjo, da se v ustih kar topi.
Veganska slanina
Veganska slanina s hrustljavo sladko skorjo, da se v ustih kar topi.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2024
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min + ohlajanje
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 250 g pšeničnega glutena in še malo za delovno površino
- 50 g čičerkine moke
- 1⁄2 žličke suhega česna v granulah
- 1⁄2 žličke suhe čebule v granulah
- 1⁄2 žličke dimljene mlete paprike
- 25 g kvasnih kosmičev
- 1 žlica javorovega sirupa
- 30 g paradižnikove mezge (koncentrata)
- 2 žlički dijonske gorčice
- 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
- 1 žlička tekoče arome dima
- 4 žlice sojine omake
glazura
- 0,6 dl javorovega sirupa
- 0,6 dl sojine omake
- 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrata)
- 1⁄2 žličke tekoče arome dima
- 1⁄2 žličke suhe čebule v granulah
- 1⁄2 žličke suhega česna v granulah
- 1⁄2 žličke dimljene sladke mlete paprike
- 4 žlice rastlinskega olja
Priprava
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Suhe sestavine (pšenični gluten, čičerkino moko, suhi česen in čebulo, papriko in kvasne kosmiče) damo v veliko skledo in dobro zmešamo z leseno kuhalnico. V velikem vrču zmešamo mokre sestavine (javorov sirup, paradižnikovo mezgo, gorčico, jušno osnovo, tekočo aromo dima in sojino omako).
V suhih sestavinah naredimo vdolbinico in vanjo zlijemo mokre, nato zmešamo z leseno kuhalnico, da se masa poveže. Zvrnemo jo na delovno površino, ki smo jo poprašili s pšeničnim glutenom, in gnetemo 5 minut. Nato jo damo v 20-centimetrski okrogel ali kvadraten model, pritisnemo ob dno in pečemo 20 do 30 minut, da se zlato rjavo obarva. Vzamemo iz modela in pustimo, da se ohladi.
Podobni recepti
»Sirasti« veganski kolački
Najboljši veganski sendvič
Veganska majoneza z akvafabo
Veganski parmezan
Vegansko maslo
Sestavine za glazuro damo v kozico in zmešamo. Na srednji do nizki temperaturi mešanico segrevamo 5 minut, da postane gosta in sijoča. Odstavimo in postavimo na stran. Ohlajeno vegansko slanino narežemo na rezine, debele 3 mm.
V veliki oplasteni ponvi na srednji temperaturi segrejemo olje. Rezine po obeh straneh premažemo z glazuro, nato jih v več porcijah popečemo, in sicer po 1 do 2 minuti na vsaki strani, da se temno rjavo obarvajo. Prenesemo jih na krožnik in počakamo nekaj minut, da postanejo hrustljave. Postrežemo tople.
Opomba
Pšenični gluten
(včasih poimenovan tudi seitan) je glavna sestavina seitana, priljubljenega veganskega beljakovinskega živila, podobnega tofuju, le da je tofu iz soje, seitan pa iz pšeničnega glutena. Narejen je iz pšenične moke, iz katere so odstranili vse razen glutena. Dodajajo ga veganskim mesnim nadomestkom, pa tudi pekovskim izdelkom, ker poskrbi za elastičnost in lepljivost testa.
Tekoča aroma dima
je dodatek, s katerim popestrimo vse vrste jedi in jih nadgradimo s pristnim okusom in vonjem po dimu. Na voljo je v specializiranih spletnih prodajalnah.
Kvasni kosmiči
so neaktivna oblika kvasa. Imajo nežen okus po siru in so brez sestavin živalskega izvora. So priljubljen dodatek veganskim jedem, saj jim dodajo tisto čudovito slastno dimenzijo okusa (umami). Najdete jih na policah s posebno prehrano.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.