Vaniljeva torta z metuljčki in pikapolonicami
Ker velja, da jemo tudi z očmi, boste z njo razveselili tako svojo mamo kot svojo nečakinjo.
Vaniljeva torta z metuljčki in pikapolonicami
Ker velja, da jemo tudi z očmi, boste z njo razveselili tako svojo mamo kot svojo nečakinjo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2013
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 10 min
KOLIČINA: 16 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 250 g zmehčanega masla
- 250 g rjavega sladkorja
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 5 velikih jajc
- 330 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 100 g navadnega grškega jogurta
- 3 žlice manj mastnega mleka
- sol
sirup
- 50 g rjavega sladkorja
- sredica ½ vaniljevega stroka
vaniljeva maslena krema
- 170 g masla
- 300 g sladkorja v prahu
- sredica 1 vaniljevega stroka
- 100 g bele čokolade
okras
- jedilna čokolada
- pisane mrvice
- čokoladne palčke
- pisalo z rdečo barvo
- pisane svečke
- maslo za namastitev modla
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Okrogel model premera 20 cm namastimo z maslom in njegove stranice ter dno obložimo s papirjem za peko.
Z električnim mešalnikom penasto stepemo maslo, sladkor, sredico vaniljevega stroka in četrt žličke soli. Nato drugega za drugim dodajamo jajca in vmes vsakič jajce dobro vtepemo v maso. Dodamo žlico moke, če masa postane preveč tekoča. Vmešamo še jogurt.
Moko presejemo s pecilnim praškom, jo z veliko kovinsko žlico vmešamo v testo in dodamo še mleko. Testo vlijemo v model in pečemo 1 uro in 20 minut; lesena palčka, ki jo zapičimo v pečen biskvit in nato izvlečemo, mora ostati čista.
Medtem pripravimo sirup tako, da v kozici segrejemo 0,5 dl vode s sladkorjem in vaniljevo sredico. Mešamo, da se sladkor raztopi, nato mešanico odstavimo z ognja. Pečen biskvit pustimo ohlajati pol ure v modlu, nato ga z leseno palčko po celotni površini prebodemo do dna. Biskvit postopoma prelivamo s sirupom in vmes počakamo, da ga biskvit popije. Biskvit popolnoma ohladimo in ga nato vzamemo iz modla.
Pripravimo še vaniljevo masleno kremo. V veliki skledi maslo nekaj sekund stepamo z električnim mešalnikom. Postopoma dodajamo presejan sladkor in vmes neprestano stepamo, da dobimo svetlo in kremasto mešanico. Dodamo še sredico vaniljevega stroka in pustimo na sobni temperaturi. Belo čokolado razlomimo na manjše kose in jo med mešanjem stopimo nad soparo. Nato jo rahlo ohladimo in vmešamo v kremo.
Pripravimo še metuljčke in pikapolonice. Jedilno čokolado raztopimo in jo z žlico vlivamo na pekač, obložen s papirjem za peko tako, da oblikujemo kroge; potrebujemo 18 velikih krogov in 6 manjših. Pekač damo za kratek čas v zamrzovalnik, nato ga vzamemo iz zamrzovalnika in 12 krogov posujemo s pisanimi mrvicami, spet damo na hladno, da se čokolada popolnoma strdi in da lahko vse kroge prerežemo na pol; če želimo res pravilne kroge, jih obrežemo z okroglim modelčkom. Nato na 6 velikih krogov (torej 12 polovičk) narišemo rdeče pike.
Biskvit premažemo s kremo in ga začnemo okraševati. Čokoladne palčke narežemo na manjše dele, ki predstavljajo metuljčkov trup. Vtisnemo jih v torto, okoli pa razporedimo 4 čokoladne polovičke tako, da oblikujemo krila. Pikapolonice naredimo tako, da v torto vtisnemo po dve pikasti polovički, glavo pa naredimo z manjšim čokoladnim krogom. Torto posujemo še s pisanimi mrvicami in jo okrasimo s svečkami.
Nasvet
Pečen biskvit lahko zavijemo v papir za peko in še v kuhinjsko folijo in hranimo 3 dni v temnem in hladnem prostoru ali pa ga za največ en mesec zamrznemo. Vaniljevo masleno kremo lahko v hladilniku hranimo en teden. Pred uporabo jo pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, nato jo stepemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.