Sestavine

  • 40 g kvinoje
  • 3 žlice nasekljane mete
  • 3 žlice nasekljanega koriandra
  • 150 g nemastnega navadnega jogurta
  • 1 strok česna
  • ¼ žličke kurkume
  • ščep semen kumina (orientalske kumine)
  • 2 debelejša fileja trska (po 150 g)
  • ¼ kumare
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 3 paradižniki
  • 1 žlica limonovega soka

Priprava

1.

Kvinojo dobro speremo, da ostranimo naravno prisotne grenčine, nato jo stresemo v kozico, prilijemo toliko vode, da je kvinoja pokrita, kozico pokrijemo in kuhamo 25 minut. Občasno preverimo, če voda ni preveč povrela. Kvinojo dobro odcedimo.

2.

Medtem ko se kvinoja kuha, pripravimo zelenjavo. Čebulo in česen olupimo, čebulo drobno sesekljamo, strok česna pa pustimo. Kumaro olupimo in narežemo na drobne kocke. Prav tako narežemo tudi paradižnik.

3.

V posodo kuhinjskega strojčka damo po 2 žlici mete in koriandra, dodamo jogurt, olupljen strok česna in sestavine gladko zmešamo. Dve žlici zeliščnega jogurta zmešamo s kurkumo in kuminovimi semeni ter v tej zmesi povaljamo ribja fileja.

4.

Zgornji grelnik v pečici segrejemo na najvišjo stopnjo. Ribja fileja damo v plitvo ognjevarno posodo in ju pečemo 8 do 10 minut, odvisno od njune debeline. Kvinojo zmešamo s kumaro, paradižnikom, čebulo, limonovim sokom in preostalimi zelišči. Solato razdelimo na krožnika in dodamo ribo. Zeliščni jogurt z žlico polijemo po ribi ali pa ga postrežemo posebej.

Nasvet

Namesto trske lahko uporabimo file druge bele ribe.

26