Topla pirina solata z dimljeno postrvjo in brokolijem
Topla pirina solata z dimljeno postrvjo in brokolijem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2015
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 250 g brokolija (cvetki in tanka stebla)
- 150 g dimljene postrvi (brez kosti in kože)
- 120 g pire za hitro pripravo
- 120 g pire za hitro pripravo
- 1 žlica nasekljanega peteršilja
- sok 1 pomaranče
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička vloženega hrena
- sol
- 1 žlička limonovega soka (po želji)
- pest vodne kreše (po želji)
Priprava
Piro 20 minut odkrito kuhamo v vreli vodi, da se zmehča. Medtem očistimo brokoli in ga v slanem kropu kuhamo največ 10 minut, da ostane še nekoliko čvrst. Dimljeno postrv natrgamo na večje kose.
Kuhano piro stresemo v skledo (morebitno odvečno vodo odlijemo) in nežno primešamo brokoli, kose postrvi in nasekljan peteršilj. Za preliv zelo močno zmešamo oljčno olje, pomarančni sok, sol in hren, da nastane emulzija (če je pomaranča presladka, dodamo nekaj kapljic limone). Preliv prelijemo po topli pirini solati in rahlo premešamo, po želji dodamo tudi lističe vodne kreše.
Nasvet
Kuhanje pire
Piro pred kuhanjem čez noč namočimo, nato jo kuhamo 50 do 60 minut, da se zmehča. Lahko pa kupimo piro za hitro pripravo, ki je ni treba namakati in se skuha že v 20 do 30 minutah.
Pirini kalčki
Nakaljeno žitno zrnje ima večjo vitaminsko vrednost kot celo in je laže prebavljivo. Za kalčke zdrava oluščena (kemično neobdelana) semena izpostavimo svetlobi, da se razvije klorofil. S kalčki lahko nato obogatimo juhe, solate in druge jedi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.