Sestavine

  • 2 podolgovati šalotki
  • 2 žlički rastlinskega olja
  • 200 g kodrolistnega ohrovta
  • 4–6 rezin pršuta
  • 3 stebla zelene
  • sol
  • tanke rezine ovčjega sira, ko postrežemo (po želji)

preliv

  • 2 žlici vinskega kisa
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 žlički dijonske gorčice
  • ščepec sladkorja
  • 2 žlici rozin
  • sol
  • poper

mandlji

  • 2 žlici celih blanširanih mandljev
  • ½ žličke rastlinskega olja
  • velik ščepec sladke dimljene paprike
  • sol

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Šalotki, narezani na kolobarčke, pomešamo z 1 žličko olja, pri tem kolobarčke ločimo med seboj, in razporedimo po velikem teflonskem pekaču. Pečemo 10 minut – vmes enkrat premešamo – oziroma dokler se ne začnejo mehčati in mestoma dobivati zlato rjavo barvo.

2.

V veliki skledi zmešamo kis, olje, gorčico, sladkor, sol in poper. V ta preliv stresemo rozine in pustimo, da se namakajo. V manjšem pekaču pomešamo mandlje, olje, papriko in ščepec soli. Ohrovtovim listom odstranimo trdo osrednjo žilo in jih natrgamo. Z rokami enakomerno vtremo vanje 1 žličko olja in malo soli.

3.

Pekač s šalotko vzamemo iz pečice. Primešamo ji ohrovt, oblikujemo v kupček in vrnemo v pečico, eno zarezo niže pa damo pekač z mandlji. Pečemo 7 minut, medtem premešamo ohrovt, tako da je ponekod hrustljav, drugod pa samo malce zmehčan.

4.

Na servirne krožnike valovito naložimo pršut. Stebla zelene pravokotno na tanko narežemo. Ohrovt s šalotko in zeleno stresemo v skledo s prelivom in dobro premešamo. Naložimo na pršut ter potresemo z mandlji in po želji s tankimi rezinami ovčjega sira.

7