Tisočlistna torta
Millefoglie
Tisočlistna torta
Millefoglie
Recept je objavljen v reviji Torte in kremni kolači
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 20 min + hlajenje
KOLIČINA: 12 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 500 g listnatega testa
- voda
- 1 žlica sladkorja
krema
- 5 dl mleka
- 120 g sladkorja
- 1 vaniljev strok
- lupina 1 neškropljene pomaranče
- 3 rumenjaki
- 50 g moke
- 3 listi želatine
- 0,3 dl ruma
- 20 g masla
- 4 dl sladke smetane
- 40 g sladkorja v prahu
- 200 g jedilne čokolade
- 100 g naribanih praženih lešnikov
- sesekljani praženi lešniki za posip
Priprava
Listnato testo odtalimo in ga tanko razvaljamo na štiri okrogle plošče premera 26 cm. Prebodemo ga z vilicami, premažemo z vodo, potresemo s sladkorjem in pečemo 15 min na 200 °C. Ko so plošče pečene, jih rahlo obtežimo, da ostanejo ravne, in jih ohladimo.
Štiri decilitre mleka zavremo s polovico sladkorja, nastrgano pomarančno lupino in sredico vaniljevega stroka. Rumenjake in preostali sladkor premešamo, da se sladkor raztopi. Dodamo presejano moko in preostalo hladno mleko. Zmes gladko razmešamo, prilijemo precejeno vrelo vaniljino mleko in kuhamo, tako da vre približno 5 minut. V vrelo kremo umešamo v mrzli vodi namočeno in ožeto želatino in rum. Kuhano kremo povrhu namažemo z maslom, da se ne naredi skorjica, in ohladimo.
Sladko smetano stepemo s sladkorjem in jo umešamo v ohlajeno vaniljino kremo. Tretjino kreme prestavimo v drugo posodo in ji primešamo naribane pražene lešnike, v ostalo kremo pa umešamo 150 g stopljene jedilne čokolade. Iz pečenih plasti testa z obročem za torto izrežemo kroge premera 22 cm. Na prvo plast testa nabrizgamo z brizgalno vrečko z ravnim nastavkom kupčke čokoladne kreme, pokrijemo z drugo plastjo, nabrizgamo kupčke lešnikove kreme, pokrijemo s tretjo plastjo in ponovno nabrizgamo čokoladno kremo. Torto pokrijemo s četrto plastjo testa, jo premažemo s preostalo raztopljeno čokolado in potresemo s sesekljanimi praženimi lešniki. Za nekaj časa jo damo v hladilnik, da se krema strdi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.