Testenine z zelenjavno omako
Paradižnikovo omako, v kateri se skriva še druga zelenjava, lahko tudi zamrznemo.
Testenine z zelenjavno omako
Paradižnikovo omako, v kateri se skriva še druga zelenjava, lahko tudi zamrznemo.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2011
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 2 stebla zelene
- 2 korenčka
- 1 por
- 2 papriki
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnika (pelatov)
- 4 stroki česna
- 1 žlica sladkorja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 300 g testenin (školjke)
- sol
- poper
- sveže nariban parmezan in po želji rukola za posip
Priprava
Vso zelenjavo operemo, očistimo in nasekljamo. V večji oplasteni kozici segrejemo olje in na njem nežno 20 minut pražimo čebulo, zeleno, korenček in por, da se vse zmehča. Dodamo česen in papriko in dušimo še 10 minut. V kozico dodamo še pelate, sladkor in kis. Kuhljamo najmanj 20 minut; dlje bomo kuhljali, bolje bo.
Testenine skuhamo po navodilih na zavitku, da so al dente. Medtem s paličnim mešalnikom omako pretlačimo, solimo in popramo ter damo nazaj na toplo. Kuhane testenine odcedimo in jih zmešamo z omako. Jed posujemo s parmezanom, po želji še z rukolo, in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.