Testenine z bobovim pestom
Testenine z bobovim pestom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2017
ČAS PRIPRAVE: 35 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g oluščenega svežega boba (ali zamrznjenega)
- 2 stroka česna
- 3 slani fileji sardonov (inčunov)
- 25 g parmezana
- sok in lupina 1⁄2 limone
- 3 žlice oljčnega olja
- 400 g testenin
- parmezan, ko postrežemo (po želji)
Priprava
Bob v slanem kropu kuhamo 3 minute, da zrna priplavajo na vrh. Odcedimo jih in na hitro oplaknemo z ledeno mrzlo vodo, da se nehajo kuhati. Iztisnemo jih iz kožic, ki jih zavržemo.
Česen razpolovimo po dolgem. Sardone narežemo na majhne koščke. V majhni ponvi česen in sardone pražimo do zlate barve, nato jih zmešamo z bobom. Pretresemo v skledo ali možnar in zdrobimo skupaj z nastrganim parmezanom, limonovim sokom in nastrgano limonovo lupino ter oljem.
Testenine v obilo osoljenega kropa skuhamo po navodilih na embalaži, da so al dente. Odcedimo jih in takoj zmešamo s pestom, po želji dodamo še kakšno žlico vode od kuhanja, če so presuhe. Po želji posujemo s parmezanom.
Nasvet
Bobov pesto se v hladilniku obdrži do 3 dni. Odličen je tudi kot pomaka ali namaz za kruh, skupaj s kakim drobljivim sirom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.