Sestavine

  • 300 g oluščenega svežega boba (ali zamrznjenega)
  • 2 stroka česna
  • 3 slani fileji sardonov (inčunov)
  • 25 g parmezana
  • sok in lupina 1⁄2 limone
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 400 g testenin
  • parmezan, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Bob v slanem kropu kuhamo 3 minute, da zrna priplavajo na vrh. Odcedimo jih in na hitro oplaknemo z ledeno mrzlo vodo, da se nehajo kuhati. Iztisnemo jih iz kožic, ki jih zavržemo.

2.

Česen razpolovimo po dolgem. Sardone narežemo na majhne koščke. V majhni ponvi česen in sardone pražimo do zlate barve, nato jih zmešamo z bobom. Pretresemo v skledo ali možnar in zdrobimo skupaj z nastrganim parmezanom, limonovim sokom in nastrgano limonovo lupino ter oljem.

3.

Testenine v obilo osoljenega kropa skuhamo po navodilih na embalaži, da so al dente. Odcedimo jih in takoj zmešamo s pestom, po želji dodamo še kakšno žlico vode od kuhanja, če so presuhe. Po želji posujemo s parmezanom.

Nasvet

Bobov pesto se v hladilniku obdrži do 3 dni. Odličen je tudi kot pomaka ali namaz za kruh, skupaj s kakim drobljivim sirom.

5