Tempura z lignji
Tempura z lignji
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + hlajenje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 3 srednje veliki lignji
- rastlinsko olje za cvrenje
- sol
- 1 limeta, ko postrežemo
omaka nam jim
- 50 g svetlo rjavega sladkorja
- 0,4 dl limetinega soka (iz 3–4 limet)
- 0,4 dl ribje kakovostne ribje omake (nam-pla)
- 2 rdeča čilija, drobno sesekljana
- 4 stroki česna, drobno sesekljani
- 30 g svežega ingverja, drobno sesekljanega
- 50 g popraženih indijskih oreškov ali arašidov, drobno sesekljanih
- majhen šopek koriandra, sesekljanega
testo
- 70 g koruznega škroba
- 30 g moke
- 0,8 dl mrzle gazirane mineralne vode
- majhna pest zdrobljenega ledu
- majhen šopek koriandra, sesekljanega
- sol
- beli poper
Priprava
Lignje očistimo tako, da s prsti sežemo v notranjost in nežno sprostimo notranje organe. Previdno izpulimo lovke skupaj z notranjostjo in pazimo, da ostane vrečka s črnilom nepoškodovana (nič hudega, če se poškoduje, le malo bolj bomo morali očistiti lignje).
Lovke prerežemo tik nad očmi. Dolge lovke prerežemo na pol, lahko pa jih pustimo cele, če niso predolge. Notranjost lignja in glavo zavržemo.
Izvlečemo pero (sežemo v telo in ga z lahkoto primemo – videti je kot prosojna plastična paličica) in ga zavržemo.
S prsti odstranimo krila z obeh strani lignja. Potegnemo kožo s telesa in kril ter oboje damo na stran, kožo pa zavržemo.
Pripravimo telo. Po črti, kjer je bilo pero (to zlahka vidimo) z ostrim nožem odpremo telo. Po notranjosti zarežemo križkraž črte in telo narežemo na grižljaj velike kose. Dobro splaknemo lovke, krila in telo ter preložimo v skledo z ledeno mrzlo vodo, kjer počakajo na pripravo.
Omako pripravimo tako, da sladkor raztopimo v soku limete in ribji omaki. Vmešamo čili, česen, ingver in oreške ter damo na stran.
Za testo zmešamo škrob in moko ter ju začinimo s ščepcem soli in sveže mletega belega popra. Vmešamo gazirano mineralno vodo in zdrobljen led, nato pa še koriander.
V cvrtniku ali globoki ponvi z debelim dnom segrejemo olje (ne več kot za polovico višine) na 180 °C ali dokler košček kruha, ki ga vržemo v olje, ne porjavi v 45 sekundah. Lignje osušimo, jih damo v testo in dobro premešamo. Ocvremo jih v dveh porcijah in s prsti ločimo koščke, preden jih spustimo v olje.
Cvremo jih 2 do 3 minute, da so hrustljavi in rahlo obarvani, nato jih razmastimo na kuhinjskih brisačah in solimo. V omako vmešamo koriander in jo preložimo v skledico. Postrežemo jo z lignji, ki jih pokapljamo z limetinim sokom.
lignji
Lignje lahko pripravimo vnaprej in jih shranimo v hladilniku (lahko kupimo že očiščene), testo pa zmešamo tik pred zdajci, da bo res mrzlo, ko bo šlo v olje. Bolj mrzlo je testo, bolj lahkotni in hrustljavi bodo lignji.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.