Svinjski kare s sirom in marelicami
Marelica se izvrstno poda mesnim jedem.
Svinjski kare s sirom in marelicami
Marelica se izvrstno poda mesnim jedem.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 40 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1 kg svinjskega kareja (brez kosti)
- 100 g poltrdega sira
- 30 g suhih marelic
- sol
- poper
- malo mlete kumine
- 2 rožmarinovi vejici
- olje za peko
omaka
- 1 žlica masla
- 1 šalotka
- 2,5 dl rdečega vina
- 30–50 g hladnega masla
- sol
- poper
Priprava
Na zgornji strani kareja naredimo z nožem dve globoki vzdolžni zarezi. Meso začinimo s soljo, poprom in kumino. Sir narežemo na trakove. Marelice nekoliko zmehčamo v vodi, nato pa narežemo na majhne kose. V eno mesno zarezo napolnimo marelice, v drugo pa sir. Meso povežemo z vrvico, da ohrani svojo obliko.
Pečico segrejemo na 200 °C. Meso v ponvi na vročem olju na vseh straneh lepo popečemo. Preložimo ga v pekač, dodamo rožmarinove vejice in pečemo v pečici približno eno uro. Vmes ga večkrat zalijemo s sokom, ki se izloča pri pečenju. Pečenko vzamemo iz pekača in prihranimo na toplem.
Medtem olupimo in drobno narežemo šalotko. K soku od pečenja dodamo malo masla, nato pa šalotko, ki jo zdušimo in zalijemo z rdečim vinom. Omako nekoliko povremo, obogatimo s hladnim maslom in začinimo. Meso narežemo na rezine in postrežemo s pripravljeno omako. Zraven ponudimo pečen krompir in korenček.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.