Sestavine

  • 1 kos svinjske ribice (file, 400–450 g)
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 5 žlic svetle sojine omake
  • 2 žlici kitajskega kisa iz črnega riža ali balzamičnega kisa
  • 2 žlici svetlo rjavega sladkorja
  • 1 žlica kitajskega riževega vina ali suhega šerija
  • rastlinsko olje za praženje
  • 4 žlice nesoljenih arašidov
  • 400 g brstičnega ohrovta
  • za prst velik kos ingverja
  • 3 stroki česna
  • ½ žličke čilijevih kosmičev ali nekaj celih majhnih rdečih čilijev
  • 1 žlička sezamovega olja za pokapanje
  • kuhan riž za prilogo

Priprava

1.

Mesu odstranimo morebitne srebrnkaste kite, nato ga narežemo na tanke medaljone. Škrob zmešamo z 2 žlicama sojine omake, z mešanico premažemo meso z vseh strani in postavimo na stran za 5 minut. Nato zmešamo preostalo sojino omako, kis, sladkor, riževo vino in 2 žlici vode. Počakamo, da se sladkor raztopi.

2.

V voku ali ponvi segrejemo 1 žličko olja, na katerem 1 do 2 minuti med pogostim mešanjem pražimo arašide, da nekoliko porjavijo. Stresemo jih v posodico. V ponev zlijemo še 1 žlico olja, na katerem 3 do 4 minute pražimo svinjino, da na zunaj porjavi, znotraj pa ostane še rožnata. Postavimo na stran.

3.

Brstični ohrovt očistimo in prerežemo na pol, če pa je velik, ga narežemo na četrtine. Če je treba, ponev obrišemo, vlijemo vanjo drugo žlico olja in pri visoki temperaturi pražimo brstični ohrovt 5 minut, na koncu pa prilijemo 1 žlico vode, da se bo uparila. Brstiči morajo biti živo zeleni in samo pokuhani, ne mehki. Če je ponev videti suha, prilijemo še drugo žličko olja in stresemo vanjo nastrgan ingver, tanko narezan česen in čili. Pražimo 1 minuto, nato dodamo omako, meso in sok, ki se je natekel iz njega. Nežno kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti in meso skuha tudi znotraj. Potresemo z arašidi, pokapamo s sezamovim oljem in postrežemo z rižem.

7