Sestavine

  • 3 stroki česna
  • 2 žlici repičnega olja
  • 4 žličke dimljene mlete paprike
  • 4 pusti zrezki svinjskega plečeta
  • 2 veliki čebuli
  • 5 večjih korenčkov
  • 2 žlici šerijevega kisa
  • 2 rdeči papriki
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  • 3 vejice rožmarina
  • 200 g češnjevega paradižnika
  • 2 žlici paradižnikove mezge (koncentrata)
  • 2 pločevinki (po 400 g) maslenega fižola
  • nekaj vejic peteršilja
  • stisk limonovega soka (po želji)
  • sol in poper

Priprava

1.

En strok česna stremo, dva pa narežemo na rezinice. Čebuli razpolovimo in narežemo na trakove. Korenje narežemo na kocke, papriko očistimo in jo narežemo na kose. Rožmarinove lističe drobno nasekljamo. Jušno kocko raztopimo v ½ litra vrele vode. Fižol odcedimo, peteršilj sesekljamo. Mesu obrežemo odvečno maščobo.

2.

V plitvi posodi zmešamo strt česen, 1   žlico olja in 1 žlico dimljene mlete paprike ter v mešanici povaljamo zrezke, da so začinjeni po obeh straneh. Segrejemo veliko oplasteno ponev in v njej pečemo zrezke približno 4 minute na vsaki strani, da so delno pečeni in od zunaj rjavo zapečeni. Vzamemo jih iz ponve.

3.

V ponvi segrejemo preostalo olje in na njem pražimo čebulo, korenje in rezinice česna 10 minut, da zelenjava malce karamelizira, medtem pogosto pomešamo. Prilijemo šerijev kis, pustimo, da zacvrči, nato dodamo papriko, jušno osnovo, rožmarin, sokove, ki so ostali v posodi od mesa, cele paradižničke, paradižnikovo mezgo, preostale 3 žličke dimljene paprike in fižol. Na vrh položimo zrezke, nato ponev pokrijemo in kuhamo 20 minut, da sta meso in zelenjava mehka. Svinjina bo kuhana in sočna, a ne bo razpadala. Postrežemo s peteršiljem in po želji dodamo malo limonovega soka.

8