Sestavine

  • 750 g oluščenega svežega graha (ali zamrznjenega)
  • 700 g ohlajene kuhane ali pečene šunke
  • velika pest peteršiljevih lističev
  • šopek mlade čebulice
  • velika pest vodne kreše

preliv

  • 7 žlic hladno stiskanega repičnega olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 3 žlice ostre gorčice
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Grah kuhamo v velikem loncu osoljene vode približno 3 minute (ali 1 minuto, če imamo zamrznjenega). Odcedimo ga in oplaknemo z mrzlo vodo, da ustavimo kuhanje. Stepemo vse sestavine za preliv, da dobimo emulzijo.

2.

Šunko natrgamo na kose in jo v veliki skledi zmešamo z grahom, sesekljanim peteršiljem in prelivom, nato solato preložimo na velik servirni pladenj ali na posamezne krožnike. Posujemo z mlado čebulico, narezano na kolobarčke, in vodno krešo ter postrežemo.

6