Steak v omaki terijaki s koromačevo solato
Odlična jed za ljubitelje steakov.
Steak v omaki terijaki s koromačevo solato
Odlična jed za ljubitelje steakov.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, februar 2012
ČAS PRIPRAVE: 20 min + mariniranje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 steaki s hrbta ali iz križa, vsak pribl. 130 g
marinada terijaki*
- 2 žlici manj slane sojine omake
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1 žlička medu
solata
- 1 velik korenček
- 1 koromač
- 1 rdeča čebula
- majhen šopek koriandra
- sok 1 limete
Priprava
Marinado terijaki pripravimo tako, da sojino omako zmešamo s kisom in medom. V marinado damo meso in ga mariniramo 10 do 15 minut.
Medtem ostrgamo korenček in ga grobo naribamo. Koromač razpolovimo in ga narežemo na tanke rezine (stržen izrežemo). Čebulo olupimo in tudi njo razpolovimo in narežemo na tanke rezine. Koriander nasekljamo. Vso narezano zelenjavo zmešamo.
Podobni recepti
Steak s korenovkami in peteršiljevim pestom
Koromačeva juha
Solata iz koromača, bučk in pomaranče
Steake spečemo v vroči rebrasti ponvi za žar. Pečemo jih 2 do 3 minute na vsaki strani, odvisno od tega, kako debeli so in kako pečene želimo imeti. Meso preložimo na pladenj, da malo počiva, v ponev pa dodamo preostalo marinado. Zavremo jo in malo pokuhamo, da se omaka zgosti.
Narezano zelenjavo prelijemo z limetinim sokom, premešamo in jo razdelimo na krožnike. Priložimo steake, jih prelijemo z omako in postrežemo.
Terijaki
Terijaki (teriyaki) je japonska omaka za meso ali zelenjavo na žaru. Zaradi soje in sladkorja dobi meso lesketajočo se in lepo zapečeno površino. Lahko jo kupimo tudi kot pripravljen izdelek.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.