Štajerska piščančja ponev
Zakaj bi moral biti piščanec suh in pust, če je lahko poln okusov, da se v vaših ustih kar topi?
Štajerska piščančja ponev
Zakaj bi moral biti piščanec suh in pust, če je lahko poln okusov, da se v vaših ustih kar topi?
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 piščanec iz domače reje, pribl. 1,2 kg
- 4 drobne čebule
- 80 g narezane gomoljne zelene
- 80 g narezanega korenčka
- 60 g narezanega peteršiljevega korena
- 12 olupljenih maronov
- 1,5 dl suhega rdečega vina
- 1,5 dl perutninske jušne osnove
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 2 lovorova lista
- 1 žlica masla
- malo olja
- sol
testo za žepke
- 2 rumenjaka
- 90 g pšeničnega zdroba
- 100 g gladke pšenične moke
- 1 žlica olja
- sol
nadev za žepke
- 500 g gomoljne zelene
- 1 lonček kisle smetane
- malo muškatnega oreška
- kajenski poper
- sol
- peteršilj in origano za posip
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca zunaj in znotraj temeljito operemo, osušimo, razrežemo na osem kosov in začinimo s soljo. V pekaču segrejemo olje in kose piščančjega mesa na kožni strani lepo popečemo. Dodamo zelenjavo in lovor, kose mesa obrnemo in v pokritem pekaču postavimo v pečico. Čez 5 minut dolijemo malo perutninske jušne osnove in pečemo nadaljnjih 10 minut. Nato dodamo marone, dolijemo še malo vina in pečemo do konca približno 5 minut.
Pripravimo nadev za zelenine žepke. Olupimo zeleno, narežemo jo na kocke in v vodi do mehkega skuhamo. Še tople koščke zelene pomešamo s kislo smetano in začimbami ter naredimo pire.
Podobni recepti
Nadevane piščančje prsi z rezanci in vinsko omako
Pečen piščanec po primorsko
Nadevan piščanec s sirom, špinačo in gobami
Iz moke, rumenjakov, zdroba, olja in soli zgnetemo voljno rezančno testo. Nato testo tanko razvaljamo in z obodcem izrežemo 12 okroglih rezin. Testene rezine obložimo z zeleninim nadevom, preganemo in robove dobro stisnemo. Žepke kuhamo v vreli posoljeni vodi približno 4 minute.
Meso poberemo iz pekača in na toplem prihranimo. V sok od pečenja dodamo maslo. Zalijemo s preostalim vinom in perutninsko osnovo in pokuhamo, da se omaka zgosti. Meso zložimo z zelenjavo in zeleninimi žepki v veliko servirno ponev, potresemo s peteršiljem in origanom ter takoj ponudimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.