Sestavine

  • 1 piščanec iz domače reje, pribl. 1,2 kg
  • 4 drobne čebule
  • 80 g narezane gomoljne zelene
  • 80 g narezanega korenčka
  • 60 g narezanega peteršiljevega korena
  • 12 olupljenih maronov
  • 1,5 dl suhega rdečega vina
  • 1,5 dl perutninske jušne osnove
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica masla
  • malo olja
  • sol

testo za žepke

  • 2 rumenjaka
  • 90 g pšeničnega zdroba
  • 100 g gladke pšenične moke
  • 1 žlica olja
  • sol

nadev za žepke

  • 500 g gomoljne zelene
  • 1 lonček kisle smetane
  • malo muškatnega oreška
  • kajenski poper
  • sol
  • peteršilj in origano za posip

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca zunaj in znotraj temeljito operemo, osušimo, razrežemo na osem kosov in začinimo s soljo. V pekaču segrejemo olje in kose piščančjega mesa na kožni strani lepo popečemo. Dodamo zelenjavo in lovor, kose mesa obrnemo in v pokritem pekaču postavimo v pečico. Čez 5 minut dolijemo malo perutninske jušne osnove in pečemo nadaljnjih 10 minut. Nato dodamo marone, dolijemo še malo vina in pečemo do konca približno 5 minut.

2.

Pripravimo nadev za zelenine žepke. Olupimo zeleno, narežemo jo na kocke in v vodi do mehkega skuhamo. Še tople koščke zelene pomešamo s kislo smetano in začimbami ter naredimo pire.

3.

Iz moke, rumenjakov, zdroba, olja in soli zgnetemo voljno rezančno testo. Nato testo tanko razvaljamo in z obodcem izrežemo 12 okroglih rezin. Testene rezine obložimo z zeleninim nadevom, preganemo in robove dobro stisnemo. Žepke kuhamo v vreli posoljeni vodi približno 4 minute.

4.

Meso poberemo iz pekača in na toplem prihranimo. V sok od pečenja dodamo maslo. Zalijemo s preostalim vinom in perutninsko osnovo in pokuhamo, da se omaka zgosti. Meso zložimo z zelenjavo in zeleninimi žepki v veliko servirno ponev, potresemo s peteršiljem in origanom ter takoj ponudimo.

10