Srnji medaljoni z ribezovo omako
Srnji medaljoni z ribezovo omako
Recept je objavljen v reviji Mesne jedi
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 800 g srnjih filejev (iz hrbta)
- kuhano maslo ali olje za pečenje
- sol
- poper
- timijan
- 4 dl divjačinske jušne osnove
ribezova omaka
- 80 g ribezove marmelade
- 1,5 dl rdečega vina
- 0,6 dl rdečega portskega vina
- sok in lupina 1 pomaranče in 1 limone
- 1 žlička ostre gorčice
stročji fižol s slanino
- 250 g stročjega fižola
- 50 g hamburške slanine (narezane na trakove)
- malo masla
- 2 žlici kisle smetane
- sol
- poper
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
krompirjev zavitek
- 500 g kuhanega in nastrganega krompirja
- 1 jajce
- 3 žlice kisle smetane
- malo narezanega drobnjaka
- 80 g masla
- sol
- poper
- malo mletega muškatnega oreška
- malo mlete kumine
- listi testa za zavitek (100 g)
- jajce za premaz
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Stročji fižol očistimo, operemo, narežemo na približno enake kose in ne premehko skuhamo v slani vodi, nato ga splaknemo s hladno vodo.
Za zavitek pomešamo krompir z jajcem, kislo smetano, drobnjakom, začimbami in razpuščenim maslom ter začinimo s soljo in poprom. Krompirjev nadev namažemo na testene liste in zvijemo v zavitek.
Srnji file skrbno očistimo (odstranimo kite in maščobo), nato pa razrežemo na medaljone (pribl. po 6 dag); začinimo jih s soljo, poprom in timijanom. Zavitek premažemo z jajcem in pečemo v pečici približno 20 minut do zlatorumene barve.
Za ribezovo omako pomešamo vse predvidene sestavine, zavremo, med mešanjem kuhamo 5 minut, nato pa pretlačimo. V ponvi segrejemo topljeno maslo in srnje medaljone hitro popečemo na obeh straneh. Preložimo jih v ognjevaren model in pečemo v pečici pri 200 °C približno 15 minut, nato jih na toplem prihranimo. Soku od pečenja dolijemo divjačinsko osnovo in povremo. Dodamo ribezovo omako in dobro prekuhamo ter še enkrat začinimo. Na maslu prepražimo slanino, dodamo stročji fižol in segrejemo. Začinimo s soljo, poprom in peteršiljem ter povežemo s kislo smetano. Na krožnike serviramo po tri medaljone z omako. Kot prilogo ponudimo stročji fižol in krompirjev zavitek.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.