Srnin steak z dušenim rdečim zeljem
Srnin steak z dušenim rdečim zeljem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2013
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 25 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 žlica masla
- 1 rdeča čebula
- 1 majhna glava rdečega zelja (pribl. 600 g)
- 5 žlic balzamičnega kisa
- 3 žlice rjavega sladkorja
- kanček cimeta
- 2 žlici marmelade iz rdečega ribeza
- 4 steaki srnine po pribl. 170 g
- 170 g robidnic (ali črnega ribeza, borovnic, brusnic)
- 2 žlici ribezovega likerja (po želji)
- 1 žlica olja
- sol
- poper
- krompirjev pire za prilogo
Priprava
Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Zeljno glavo narežemo na četrtine, odstranimo kocen in liste narežemo na rezance.
V kozici stopimo maslo, dodamo čebulo in jo nežno pražimo 10 minut, da se popolnoma zmehča. Dodamo zelje, kis, sladkor, cimet in polovico marmelade. Vlijemo še deciliter vode, solimo in popramo. Zavremo, zelje dobro premešamo, posodo pokrijemo in dušimo 40 minut na nizki do srednji temperaturi. Medtem vzamemo meso iz hladilnika, da doseže sobno temperaturo.
Zelju dodamo robidnice (ali drugo jagodičevje) in ribezov liker, če ga uporabimo, in kuhamo nepokrito še 5 do 10 minut, da tekočina izpari in se tudi jagodičevje skuha.
Ponev močno segrejemo. Steake premažemo z oljem, solimo in popramo. V vroči ponvi jih, če želimo srednje pečene, pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani, odvisno od debeline steaka. Zadnjo minuto v ponev dodamo preostalo marmelado, in ko se stopi, jo z žlico polijemo po steakih. Nato zrezke vzamemo iz ponve in jih nekaj minut pustimo počivati. Postrežemo jih z rdečim zeljem in krompirjevim pirejem.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.