Sestavine

srnin hrbet

  • 180 g srninega hrbta brez kosti
  • sol
  • poper
  • malo olja za pečenje
  • tanke rezine kruha

korenčkov pire

  • 200 g korenja
  • 1 šalotka
  • 1 majhen krompir
  • 50 g slanine
  • 1 žlička masla
  • pribl. 5 dl perutninske jušne osnove
  • 1 lovorov list
  • sol
  • beli poper
  • sladkor

korenčkov štrukelj

  • 400 g olupljenega korenčka
  • 50 g skute
  • 1 jajce
  • vlečeno testo
  • maslo za premaz
  • sol
  • beli poper
  • 1 črni oreh *

Priprava

1.

Srnin hrbet solimo in popramo ter opečemo na vroči maščobi. Na rezine kruha položimo opečeno meso, trdno zavijemo, položimo v pomaščen pekač in v vroči pečici, segreti na 160 do 170 °C, pečemo do konca približno 10 minut.

2.

Pripravimo korenčkov pire. Korenje operemo, olupimo in narežemo na kocke. Šalotko in krompir olupimo in nasekljamo oziroma narežemo na kocke ter na maslu prepražimo z rezinami slanine. Dodamo korenje in lovor, nato postopoma zalivamo s perutninsko jušno osnovo in pokrito dušimo do mehkega. Odstranimo slanino in lovor ter stisnemo v pire.

3.

Korenčkov nadev za štrukelj pripravimo tako, da korenje skuhamo do mehkega, ga odcedimo in stisnemo v pire. Dodamo mu skuto in jajce ter začinimo s soljo in poprom. Vlečeno testo raztegnemo, premažemo z maslom in nadevom ter zavijemo v štrukelj. Štrukelj nato zavijemo v pomaščeno folijo in v vreli vodi kuhamo približno 20 minut.

4.

Črni oreh narežemo, pogrejemo v omaki in damo na krožnik poleg srninega hrbta, korenčkovega pireja in štruklja.

Opomba

* Črni oreh je mlad zeleni oreh, kuhan in vložen v sirup.

21