Sestavine

  • 400 g belega fižola
  • 400 g bele čebule
  • 400 g prekajenih rebrc
  • 8 strokov česna
  • 1 lovorov list
  • sol
  • nekaj zrn popra
  • 2 žlički sladke mlete paprike
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • feferon ali ostra mleta paprika (po želji)
  • 1 poravnana žlica moke

Priprava

1.

Fižol čez noč namočimo. Naslednji dan ga odcedimo, zalijemo s hladno vodo in zavremo, splaknemo z vročo vodo, nato pa še enkrat odcedimo. V loncu zavremo 2,5 l vode, dodamo odcejen fižol, nasekljano čebulo, nasekljan česen, lovor in poprova zrna ter feferon, če želimo. Kuhamo 30 minut in nato dodamo rebrca. Kuhamo še približno 50 minut (če fižol še ni kuhan, tudi dlje).

2.

Dodamo mleto papriko, paradižnikovo mezgo in v malo hladne vode zmešano moko. Solimo in kuhamo še 5 do 7 minut. Solimo vedno na koncu, sicer bi se fižol težje skuhal.

Nasvet

Pomembno je, da je fižol čim bolj svež, torej od prejšnjega leta in ne starejši, sicer se čas kuhanja lahko precej podaljša.

112